Подземната оранжерия термос е един от най-добрите варианти за отглеждане на култури на закрито. При нея се използват енергоспестяващи технологии. Правилно оборудваната оранжерия дава възможност за производство на зеленчуци, плодове, горски плодове и гъби на практика целогодишно, информира East Fruit.

Агроиновации: Как работи една автоматизирана оранжерия

Строителството на подземна оранжерия изисква повече инвестиции и усилия. С времето обаче те се изплащат напълно. Принципът й на работа е следният – на дълбочина 2-2,5 метра се поддържа почти еднаква температура през цялата година. Колебания, разбира се, има, но те са незначителни. Зависят най-вече от намиращи се наблизо подземни води.

Благодарение на това, че оранжерията е вкопана в земята и е топлоизолирана, риск за насажденията няма. Конструкцията е такава, че разликата между дневната и нощната температура не е по-голяма от 5-7 градуса. Това означава, че растенията няма да са в стресови условия. Може уверено да се отглеждат плодове, зеленчуци, гъби, цветя и др.

Дори в най-големите студове през годината в такава оранжерия температурата ще е над нулата. Благодарение на светлоотразителни елементи без каквито и да е допълнителни източници светлината в съоръжението ще бъде два пъти повече, отколкото навън. Това се отразява положително върху бъдещата реколта.

Правилното разположение на оранжерията има решаващо значение. В идеалния случай тя трябва да бъде позиционирана по дължина от запад на изток, на открито и осветено място. По този начин една от страните й ще бъде максимално огряна от слънцето. Втората трябва задължително да бъде топлоизолирана с минерална вата.

Ако от северната или северозападната страна на оранжерията има склон или някакъв строеж, това ще допринесе още повече за нейната продуктивност. Дължината й може да бъде различна, но ширината трябва да се ограничи до 5 метра. Ако оранжерията бъде по-широка, ефектът на термоса ще се понижи, тоест отопляването и отразяването на слънчевата светлина ще бъде по-слабо.

В оранжерията термос може да прокарате електричество. Ако е необходимо, дори отоплителни уреди и система за автоматично поливане. Липсата на светлина може да бъде компенсирана със съвременни светодиодни лампи.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски иновации подсказват какво се задава в следващите години

Строи се гигантска оранжерия за 100 млн. долара

Дамите в селското стопанство: Десислава Кабурова