Преди 13 години учените забелязват, че числеността на пчелите рязко намалява. След получен сигнал от научната общност, в ООН написват доклад, в който се казва, че скоростта на изчезване на пчелите е 8 пъти по-бърза, отколкото на другите представители на флората и фауната. Защо се случва това, отговаря изданието AgroXII.

За какви промени в Наредба 13 се борят пчеларите?

Както смятат повечето учени и пчелари, освовен фактор за измирането представлява употребата на пестициди, особено новите им поколения. Заради пестицидите част от насекомите загиват непосредствено „на място“.

Променя се поведението на пчелите. Те губят способността си да се ориентират. Не се връщат в кошерите. Като резултат от глад умират пчелата-майка, личинките, търтеите – всички онези, които осигуряват бъдещето на пчелното семейство.

От пестицидите страда и имунната система на пчелите. Те стават по-уязвими. Особено в последно време масово загиват пчели от дошлия от Азия в Европа вредител Varroa. Само една заразила се пчела е способна да зарази още хиляди уморени от глад родственици.

И това не е всичко. Сред причините за измирането на пчелите се споменава климатът, който се променя. Горските масиви в цял свят намаляват. Това води до намаляване на числеността на медоносните пчели. Негативни фактори са още генно модифицираните продукти и изграждането на станции на мобилните оператори. В страните, където се отглеждат ГМО растения, намаляването на пчелните семейства е по-бързо, сравнено с други места, тъй като ГМО се отразява негативно върху имунитета на пчелите.

пчели

Пагубното въздействие на електромагнитното излъчване бе потвърдено наскоро от индийски биолози. В хода на експеримент е установено, че излъчването от мобилните телефони пречи на ориентирането на пчелите. Това води до намаляване на числеността на личинките и понижаване на производството на мед.

Оказва се, че медът с всичките му лечебни свойства, а също така прополисът и восъкът, не са единствената причина, поради която трябва да спасим пчелите. Без опрашващите насекоми сме за никъде. Те опрашват 50-80% от културите. Умрат ли пчелите, ще се наруши биобалансът. Ще станем свидетели на катаклизми. Населението на Земята ще започне да гладува, ще избухнат епидемии, войни за ресурси. Време е да се спасяват както пчелите, така и самото човечество.

Руските пчелари винят за всичко пестицидите като основна причина. През последните години те молят само за едно – да получават своевременна информация за предстоящите обработки на посевите с пестициди.

Достатъчни са само 5 дни по-рано да бъдат информирани, за да пренесат кошерите си на безопасно място. Така пчелните семейства може да бъдат спасени.