Измирането на пчелите не е проблем на една страна. То е световна тенденция, пише изданието Сегодня.ua.

Здрави растения в здрава почва – природата има решение

По оценки на Съюза на пчеларите в Украйна, например, през май-юни 2018 г. в страната са загинали близо 40 000 пчелни семейства. По скромни изчисления става дума за загуби за украинската икономика в размер на 50 млн. гривни.

Като една от основните причини за измирането на пчелите специалистите определят пестицидите, с които се обработват нивите. В Германия спасяването на пчелите се осъществява чрез специална държавна програма. В германските мегаполиси обороти набира градското пчеларство. Как германците спасяват пчелите?

Насипи земя и камъни, сухи дървени трупи, полски цветя – така изглежда дворът на пететажен блок в Берлин. На пръв поглед ви се струва, че той е запуснат, но не е така. Ландшафтът е умишлено създаден за популации от диви пчели.

Цялата тази пчелна инфраструктура е дело на Корина Хелцер. Тя е биолог и основател на градското движение "Берлин гудит". Хелцер призовава жителите на германската столица да отглеждат пчели и да подпомагат опазването им. В момента проектът на биолога е финансиран от правителството.

Дивите пчели, както и всички диви животни в Германия, са защитени от закона. Умишленото унищожаване или повреждане на пчелните гнезда подлежи на глоба от 5 000 евро.

Германците се грижат не само за дивите пчели, но и за пчелните. Градското пчеларство в Берлин процъфтява. Кошери се поставят по покривите на жилищните сгради, офисите, хотелите и музеите.

Дори в Берлинската църква – една от основните забележителности в Германия, под купола живеят около 30 000 пчели.

Уве Март е учител и по съвместителство е щатен пчелар в църквата. В стопанството му има два кошера. Годишно от тях се събират до 40 кг мед.

Неотдавна в един от супермаркетите на германския град Хановер бе проведен експеримент - за ден бяха прибрани храните, в чието производството участват пчелите. Половината от лавиците в магазина изчезнаха.

По този начин германците демонстрират прост закон на природата – ако няма опрашващи насекоми, няма да има зеленчуци, плодове и други селскостопански продукти.