Инспектори от отдел „Растителна защита“ при Областната дирекция за безопасност на храните в Сливен и полицаи са задържали микробус, който е превозвал забранени за употреба пестициди.
 
 
Нарушението на Закона за защита на растенията е извършено на 10 май тази година, съобщи днес Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Установено е, че нарушителят е водачът на микробуса, който е превозвал пратката с търговска цел.
 
Продуктите за растителна защита в микробуса са били хербициди турско производство с етикети на турски език в различен по размер туби. Общото количество на тубите е 100 броя, в които е имало 180 литра пестициди. Цялото количество незаконни препарати е иззето по време на проверката от инспекторите по „Растителна защита“ с протокол.
 
Пратката е транспортирана до ОДБХ Сливен и съхранена в обезопасено помещение. При проверката е съставен Констативен протокол и Акт за установяване на административно нарушение. Органите на МВР продължават разследването по случая със съдействието на инспекторите от ОДБХ Сливен, допълниха от БАБХ.