Областните дирекции по безопасност на храните не получават уведомителни писма за пръсканията с наземна техника. При евентуално подаден сигнал, в който обаче се открие нарушение, пръсканията могат да се отменят и да се предотврати масово измиране на пчелите, убеден е доц. Юлиян Станчев – председател на Областен пчеларски съвет, Плевен. 
 
 
Това ще бъде едно от предложенията на пчеларите за изменение в Наредба 13, които трябва да представят в Министерството на земеделието. Решението бе взето на извънредното заседание на Консултативния съвет по пчеларство, съобщи Станчев за Фермер.БГ.
 
Според него е абсолютно задължително да се изпращат уведомителни писма за пръскане по областните дирекции по безопасност на храните, но освен това да се следи и за грешки в тях.
 
„Ние дадохме няколко групи от предложения. Само в единия списък те са около 26. Част от предложенията дойдоха от протеста на 4 април в Плевен. В сегашния вариант на Наредбата се разчита на знанията и съвестта на земеделеца, но това не винаги е достатъчно“, убеден е пчеларят.
 

По думите му отравяния се получават, защото някои стопани не се съобразяват с атмосферни условия и законови изисквания.

 
„Много стопани пръскат по време на цъфтеж или без дори да има неприятел. Първо, те трябва да определят степента на стопанска вредност и да пръскат чак когато тя е достигната. Не се пръска и при вятър над 5 м/сек., но не всички спазват това“, обяснява доц. Станчев.
 

Друго тяхно предложение ще бъде да се пръска само нощем.

 
„В момента наредбата позволява да се пръска до 10:00 часа сутринта, което обаче не ни удовлетворява. През май и юни пчелите излизат твърде рано, към 6:00 в нашия край вече е топло. Ще настояваме да се пръска само нощем. Или пък в зависимост от температурата, но едва ли ще се приеме“ разсъждава производителят на мед. 
 
 

Той и колегите му настояват и да бъде увеличен капацитетът на отделите „Растителна защита“. 

 
„Вече цял месец държавните служители се занимават само с комисии по определяне на отравянията и щетите. А всъщност те трябва да инспектират и да предотвратяват отравяния, но за това не им достигат време и сили“, убеден в доц. Станчев.
 

Земеделският министър Румен Порожанов обеща de minimis на пчеларите, но все още не е ясно в какъв размер ще бъде подпомагането. 

 
„През последните години помощта по de minimis беше 5–6 лв., което е крайно недостатъчно. Надяваме се този път да бъде повече. Разходите за възстановяване на поразените семейства и пропуснатите ползи са около 300 лв. Тези пари да бъдат събрани от санкциите, като се позоваваме на Закона за защита на животните“, настоява пчеларят.
 

Вчера ръководството на министерството отговори на предложението на стопаните средствата за анализите да бъдат поети от БАБХ.

 
„Предлагаме парите след това да бъдат възстановени от виновника. Виждането на министерството е да бъдат компенсирани само онези, които са подали жалба. Една от причините обаче те да не го правят е, че няма резултат от подавани жалби през минали години. Освен това пробата е за сметка на пчеларя и струва 400 лв., което е пречка“, недоволства доц. Станчев.