„Дано да няма внос и война!“ – това заяви зеленчукопроизводителят от добричкото село Одринци Георги Градинаров. По повод зачестилите сигнали за намалено оранжерийно производство и липса на разсад, стопанинът заяви, че регионът край Одринци и околните села е с вековни традиции в добиването на полски и оранжерийни зеленчуци. В момента обаче производителите усещат трудности.

Апел от оранжериите: Държавата да поеме 50% от осигуровките по постоянните трудови договори

„Хората са приготвили разсади, засега никой не се е отказал, но много трудно се справят. Консумативите са страшни – торовете скочиха, токът, дърва за отопление на оранжериите трябват, трудно ще се оцелее“, обобщи Градинаров. Стопанинът уточни, че в региона все още не е спаднал броят на производителите. „В крайна сметка хората с това се изхранват, в това са инвестирали, цели семейства работят. Но че ще има високи цени на продукцията, ще има“.  

Ще бъде страшно, ако влезе внос от Турция, Гърция или друга държава, който да подбие цената на родния зеленчук, допълва производителят.

„Тогава тотално ще загинем. Всяка година пускането на продукция от Европа или други държави подбива нашата стока, сега ще бъде още по-жестоко. Нашите разходи са много по-големи отколкото при производството на гръцки или турски домати например. Нашите производители ще бъдат принудени да работят колкото да оцеляват, макар че и това не е сигурно“, не крие Георги Градинаров. На фона на военния конфликт между Русия и Украйна и ежегодния внос на зеленчуци у нас е сложно да се прогнозира какъв ще е пазарът през тази стопанска година. „Като гледам цената на домата в магазините, още по-страшно изглежда“, смята стопанинът и допълва, че стоката трябва да се продава, а покупателната възможност на населението се свива. 

Село Одринци е известно с над 100-годишни традиции в отглеждането на зеленчуци. Продукцията се е търсела в цяла Добруджа. Днес жителите на селото са около 300 и почти всяко семейство е ангажирано със зеленчукопроизводство на открито или в оранжерии. Много са и младите хора, които са се насочили към отглеждането на зеленчуци. 

От 2015 г. насам в населеното място през август се провежда Празник на градинарството. През това лято отново ще се спазят традициите, категоричен е Георги Градинаров. За първи път инициативата ще бъде подкрепена с европейски средства. Това става възможно след сключения в края на 2021 г. договор между читалище „Възраждане 1941“, МИГ – Добричка и ДФ „Земеделие“ на стойност 15 000 лв. Празникът ще включва изложения, конкурси за най-едър зеленчук, за най-млад и най-възрастен зеленчукопроизводител, за най-добре аранжиран щанд, семинари, готварски работилници.