За 2021 г. по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци са проверени около 60% от декларираните площи, а за плодове – около 30%. Извършен е 100% административен контрол на предоставените документи за реализация на продукцията.

Министерството предлага да се повишат таваните по de minimis

Данните са предоставени от Държавен фонд "Земеделие" на Комисията по земеделие в Народното събрание (НС) във връзка със запитване на депутата и бивш земеделски министър Десислава Танева относно проверките на място по обвързана подкрепа за Кампания 2021. То бе отправено по време на заседание на парламентарната комисия на 16 март.

В таблица са изредени по УРН всички кандидати по различните схеми за обвързана подкрепа с декларирани и заявени площи, както и на коя дата те са били проверени. Списъкът е доста дълъг и може да го видите ТУК.

Фермерите, кандидатствали по схемите за плодове и зеленчуци, получиха подпомагане на 11 март. Оказа се, че ставките са с много по-ниски спрямо година по-рано, но пък сходни с тези отпреди 2 години, което представлява нормалното подпомагане на база на общия бюджет, разпределен за директните плащания.

Освен това от ресорното министерство посочват, че се наблюдава увеличение в площите, които отговарят на условията за допустимост по всички схеми с изключение на тази за обвързано подпомагане за зеленчуци (домати, краставици, корнишони и патладжан). Само там има спад на допустимите площи с около 194,26 ха. 

Освен това за Кампания 2020 земеделските стопани получиха по-висок размер на обвързано подпомагане в резултат на прехвърляне на 10,5 млн. лв. от ПРСР заради пандемията, допълват от земеделското министерство.