Безпрецедентна криза в българското зеленчукопроизводство, особено в оранжерийното към настоящия момент, такава е реалността и това изисква бързи, точни и ефективни мерки от страна на държавата, защото ние, производителите правим всичко, което е по силите ни да осигурим български зеленчуци”, заявява пред Агри.БГ собственичката на модерна оранжерия в Мало Конаре Десислава Кабурова.

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации с отстъпка

Докато продължават да чакат дългообсъжданата и неколкократно променяна схема de minimis за оранжериите, редица стопани вече се отказаха, други затънаха в нови кредити за да стартират, макар и със закъснение, залагането на първа реколта. Сред тях е и Деси, чиято продукция от години се е доказала на престижни изложения и най-важното – на българския пазар.

Ние вече не можем да чакаме. Отложихме старта през януари, сега разсадихме, но разходите са огромни. Продължаваме да не получаваме обещаната подкрепа, но иначе възприехме призивите да останем, да работим в България. Направихме и правим всичко възможно в този икономически колапс да произведем българска продукция. Повече от ясно е обаче, че ако помощта ще дойде чак лятото, е безсмислена, споделя зеленчукопроизводителката.

Редица смислени решения и предложения идват от производителите, защото те най-добре познават ситуацията на терен. Финално, нещата обаче зависят от управляващите. В насточщата ситуация Деси вижда няколко спешни стъпки, които, ако бъдат направени, могат ефективно да подпомогнат сектора.

Десислава Кабурова: Първо, финансова помощ от за осигуровките на работници, наети на постоянен трудов договор в сектор „Зеленчукопроизводство“, като държавата поеме 50% от стойността за всеки един работник.

При нас няма еднодневни трудови договори, те са приоритет в полското производство. Нашите работниците са ангажирани целогодишно, работим "на светло" и си плащаме всичко необходимо на държавата. Сега се вдига минималната работна заплата. Разходите ни се увеличават още повече. 

Една такава целева подкрепа би била ефективна за нас, но и за работниците в сектора, тя ще помогне за разрешаването на няколко проблема едновремено – работещи оранжерии за българско производство, задържане на работниците, недопускане да тежат на социалната система или да емигрират, стимулиране на бизнеса да е „на светло” и ред други последващи ползи. Ние не държим подкрепата да е за постоянно, а за сегашния кризисен период от поне една година, обяснява оранжерийната производителка.

По думите ѝ спасителен ефект ще има и политика по отношение на намаляване на ДДС ставката за плодове и зеленчуци поне на 9%. Кабурова е убедена, че контролът на вноса е не по-малко значим за стабилизирането на българското производство и особено за здравословното хранене на родния потребител.

Необходим е много по-сериозен контрол върху нерегламентирания внос на зеленчуци от страни извън Европейския съюз (като Турция, Албания и Македония). Както стриктно се проверява износа на зърно сега, така е редно да се следи и вноса на свежа продукция", категорична е тя.

В своя фейсбук профил младата зеленчукопроизводителка се обърна директно към хората, от които зависи всичко това: „Уважаеми управляващи, не оставайте безучастни към съдбата на българското земеделие. Вие бяхте хората, които ни насърчаваха да останем в България, да се реализираме тук и да продължим традициите в родното селското стопанство. Застанете зад този призив с дела, а не просто с думи!