Стопани, които трябва да купуват торове за подхранване на нивите си дори не могат да прогнозират докъде ще стигнат цените през настоящия сезон. Притеснени са от международното положение и военния конфликт в Украйна, както и от световната икономическа криза, предизвикана от Ковид пандемията.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Миналата година го купувахме на 500 лева. Сега е 2000 лева карбамидът. И не знаем колко ще стане, защото цените продължават да растат. Основната суровина все пак е газът“, обяснява зърнопроизводителят от Врачанско Румяна Ангелова.

На фона на българската действителност цените на торовете им изглеждат и ужасяващи, и нереални.

„Един декар земя в нашия район в момента струва 1200 лева. Аз съм купил един 1 тон за 2000 лева. Ако някой истински европейски икономист или бизнесмен, който не е в течение на това, което става тук в бранша в България, случайно гледа отстрани производството и пазара, сигурно няма да разбере какво точно правим и ще си мисли, че ние сме ненормални.

А ние просто трябва да си обезпечим посевите, които са насяти, които сега след няколко дни ще ги наторим за втори път с много скъпи торове. Никой от нас не смее дори да си помисли какво ще се случва с новата реколта. Въобще ние ще имаме ли тор?! Ние не произвеждаме тор. Всичко влиза от Норвегия, Хърватска, Сърбия, Украйна, Русия. От последните е ясно, че няма начин да купуваме сега. Така, че рискът е много голям за нас“, коментира зърнопроизводителят Цветан Ангелов.

Затова повечето зърнопроизводители, които имат все още продукция в зърнобазите си гледат да наваксат с висока цена по договори в чужбина.

„Цената във Франция и въобще в богатите страни в Европа е 365 евро. Ще гледам да продавам на тая цена тъй като може би есента ще купя тор на 3000 лева“, обобщава Цветан.

Със засилването на военните действия в Укрйна и наложените санкции на Русия обаче у все повече земеделски стопани от пословично бедния Северозапад все по-сериозно се засилват страховете, че пазарът на торове ще става все по-сложен и не по силите им.