През последните години цената на меда буди много дискусии и разочарования. „Много е минимална – 3,20-3,50 лв./кг на едро. Въздържаме се, не можем да си дадем на тази цена меда“, споделя Ваня Пеева.

Заедно със съпруга си тя продължава семейните традиции в пчеларството и отглежда 160 пчелни семейства в селата Малко Дряново и Найденово. Пчелините са два, изцяло стационарни разположени в горски райони.

„На практика с тази цена на едро не се покрива нищо, защото консумативи, лекарства, основи, дори горивото – всичко е по-скъпо. При това положение ние няма как да си дадем меда и да си поддържаме бройката кошери. На едро не става“, категорична е пчеларката. Семейството се е насочило към продажби на изложения и фермерски пазари.

„Аз винаги съм предпочитала директния контакт с потребителя, за да може да се установи връзка, да се обясни, да се разкаже и пак да те потърсят“, разказва Ваня на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич, организиран от Фондация “Добруджа – история, традиции и култура” с подкрепата на община Добрич. 

От традиционен производител на пчелен мед страната ни е на път да се превърне във вносител.

„Това е сериозен проблем, тъй като когато у нас влезе чужд мед, особено от Украйна, оттук нататък той се предлага за българска стока. Това подронва авторитета на нашата продукция и подбива цената. Българският мед е много по-качествен, много по-вкусен, той е изключително лечебен“, категорична е Ваня Пеева.

Министерството на земеделието наскоро показа данни за скок на вноса на продукция както от страните от ЕС, така и от Турция, и от Китай. В същото време родните пчелари изнемогват, разпродават кошери и разтурят пчелини. 

„Няма единен пчеларски съюз, бих се включила в него, за да знам, че ще ни се защитават интересите, че ще бъдем единни. Винаги имаме нужда от съвет или подкрепа. Ето последният пример е за Националната пчеларска програма за инвентар и лекарства. Много трудно е направена, много трудно може да се получат разяснения. Ние сме пчелари, ние не сме компютърни специалисти и няма как да се справим с това нещо“, не крие част от трудностите Ваня Пеева.

Пчеларите имат нужда от лекарства за пчелите, анализи на меда, техника и това изисква много средства. Тя споделя, че семейният пчелин е успял да спечели проект по подмярка 6.3, който ще изпълнява до 2026 г.