С поскъпването на петрола може да се очакват по-високи цени на маслодайните култури и дори на захарта, тъй като от тях се произвеждат биогорива. 

Четете още: Васил Симов: Големите количества слънчоглед ще излязат на пазара през зимата

 

Това прогнозира Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса пред Агри.БГ.

„При петрола бяхме свикнали през лятото да поскъпва. Тази година от юни до края на септември цените се вдигнаха от 75 долара за барел до над 95 долара за барел. С настъпването на септември цените започнаха да падат надолу и последните котировки бяха 84 долара за барел. Това беше до преди седмица, когато започна войната в Израел и пазарите веднага реагираха, макар че имаше два почивни дни и едва в началото на миналата седмица промяната стана видна и цената се обърна в посоча нагоре“, споделя експертът. 

Неговата прогноза сочи, че ако този конфликт продължи, тъй като е в регион, където са основните производители на нефт, „можем да бъдем свидетели на още много по-драстично постъпване на петрола“. 

Ако поскъпването мине 95 долара за барел, Васил Симов не би се наел да прогнозира до къде ще се стигне, но това неминуемо ще се отрази на цените на бензина и дизела.  които използваме ежедневно. 

Една от най-високите цени на петрола, която е достигана на световните борси е над 135 долара за барел, но е имало и ситуации, в които нефтът е бил на почни нулева цена и свръхпредлагане. 

„Страните производителки имат сметка цените да вървят нагоре, макар подбудите на конфликтите да са съвсем други, но войната винаги поражда ръст в цената на петрола. При предишни конфликти цената мина 130-140 долара за барел. Сега не ми се мисли до къде може да се стигне“, казва Симов. 

В същото време цената на нашата електроенергия е поносима, но ако и тя тръгне нагоре заедно с горивата – всичко ще поскъпне, защото елементите ток и гориво са във всяка стока и не може да се игнорират. 
Дори зърнените и маслодайни основни култури да са по-евтини, техните производни – брашно, олио и фуражи ще калкулират в себе си по-високите цени. 

Рапицата е една от основните култури за производство на биогорива и не случайно беше включена в забранителния списък на държавите, засегнати от безмитния украински внос. 

Световното производство е близо 80 милиона тона, като 1/3 се пада на Европейския съюз. „В България също сме сред добрите производители на рапица и тя се оформя като почти равностойна на слънчогледа като маслодайна култура за производството на биогорива, освен за производството на олио“, каза още Симов.