Улесняване на международното движение на семена в условията на пандемия - това поиска генералният секретар на Световната федерация по семена (ISF) Майкъл Келер в открито писмо, адресирано към правителствата.

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Майкъл Келер призовава за неналагане на ограничителни мерки на търговския поток, за да не се затрудняват жизненоважни доставки от семена за стопаните.

„Не беше лесен избор да се отложи Световният конгрес на семената на ISF 2020 и да не се проведе такова важно събиране през тази година, но единственото отговорно нещо е да се присъединим към глобалната общност в подкрепа на мерките за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса“, с тези думи започва обръщението на Келер.

От Федерацията съобщават, че са в постоянен контакт с властите и имат уверението, че стоките за селскостопанския сектор са определяни като „съществени“.

По-важно от всякога е нашата ангажираност и активна работа, за да гарантираме, че семената са на разположение за предстоящия сезон на засаждане, както и да гарантираме производството на семена.

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Майкъл Келер: "Както знаете, март и април са най-важните месеци за сеитбата на пролетните култури (царевица, слънчоглед, соя, рапица, пролетна пшеница и ечемик, зеленчуци на открито и др.) в северното полукълбо и есенните култури в южното полукълбо.

Ако фермерите пропуснат този прозорец, понеже семената не бъдат доставени навреме на нивите, резултатът ще бъде сериозен недостиг на храна и фуражи през втората част на годината. Това е ситуация, която не можем да си позволим в тези вече променливи времена"

В писмото се припомня и съобщенито на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО), в което се казва, че затварянето на граници, карантината, транспортните ограничения и търговските смущения могат да намалят наличността и достъпа до голямо разнообразие от хранителни продукти, особено в държави, засегнати силно от вируса.

Майкъл Келер: „ISF ще си партнира с други международни организации, които представляват различни селскостопански сектори, за да поддържаме селското стопанство в дневния ред на политиците дори в тези трудни времена."

Лимец, овес, ръж и спелта в основата на фермерски успех

От Международната федерация по семена призовават своите членове да сигнализират, ако имат проблеми с доставки, количеста, неналични сертификати и други.

Майкъл Келер: Бихме искали да бъдем възможно най-активни, като направим ранна оценка, за да предвидим потенциалните краткосрочни и средносрочни въздействия на настоящата криза. Тази оценка ще ни даде възможност да направим конкретни предложения и да споделим най-добрите практики с международните селскостопански организации и националните правителства за това как да предприемем адекватни политики и мерки, които могат да смекчат въздействието на Covid-19 върху предлагането на семена.“

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Браншът: Транзит с предимство за селскостопанските суровини

Хиляди французи отиват да помагат на земеделците

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица