Районната прокуратура в Жешув, Полша, наскоро разкри участието на десетки компании в търговията с украинско зърно, внесено в страната. Понастоящем специализиран екип от следователи провежда седем производства, за да хвърли светлина по темата, съобщава www.bnn.network.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

“Идентифицирахме десетки фирми, участвали във вноса и търговията на украинско зърно в Полша” заяви Хана Биернат-Ложанска, говорител на регионалната прокуратура в Жешув.

На този етап разследващите се въздържат да разкрият точния брой измамени компании. Но се знае, че става въпрос за внесени хиляди тонове зърно в Полша, прикривайки неговия истински произход и предназначение.

„Сега провеждаме седем съвместни производства. Като цяло става дума за няколко милиона килограма зърно. Това са фирми, които са внасяли стоки в Полша, както и такива, които след това са ги търгували“, добави говорителката на прокуратурата.

Сега прокуратурата установява колко фирми са станали жертва на измами.

Екипът на следователите в Жешув включва шестима прокурори, повечето от които са от отдела за икономическа, финансова и фискална престъпност, включително ръководителя на този отдел. 

Те започнаха работата си по разследването още през февруари 2023 г., като тогава то се водеше от окръжната прокуратура на Замше. А от средата на април то е прехвърлено в Жешув за по-нататъшно разследване.