Скъпите торове, препарати за растителна защита и горива изправят пред сериозно изпитание дребните зеленчукопроизводители в Северозапада. Тези разходи не позволяват на повечето от тях да наемат работна ръка за най-усилния сезон, който вече настъпва.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По-голямата част от населението е застаряващо, а младите предпочитат я по-големия град, я чужбина. Тези, които са останали не искат да работят в горещините в оранжерия, а и на преките лъчи на слънцето на полето. Искали и по-високи заплати от минималната.

„Имах намерение да наема поне един-двама работници за този сезон, на които бих могла да разчитам, но се оказа, че няма как да стане. Не мога да предложа големи заплати, а работата е тежка и затова хората искат повече пари, които аз не мога да им ги осигуря. Просто харчовете ми за растенията надхвърлиха планираното“, разказва Галя Ангелова, която повече от 10 години отглежда зеленчуци в оранжерии и на открито.

Сама си произвела разсада и дори й останали количества, които успяла да продаде, но като направила баланса  между приход и разход, разбрала, че не са й останали много средства за фонд работна заплата. При отглеждането на разсада можела сама, но за засаждането, окопаването и въобще първите грижи за растенията й трябвала чужда помощ, защото площите не са малки. Това наложило в дейностите да се включат съпруга й и възрастната й майка. Няколко съседки също й помогнали на добра воля, а тя им се отблагодарила, подарявайки им разсад за домашните им градинки.

„Имам чувството, че в нашия регион аз и моите колеги от малките зеленчукопроизводителни стопанства сме последните мохикани. Този вид бизнес така или иначе е доста труден тук заради по-суровия климат. През годините обаче наблюдавам как лека полека умората и липсата на представа за бъдещето гасне. Сега с тези цени вече е още по-зле. Част от колегите се отказват, но аз засега не мога. Ще опитам и тази година, пък после ще видим“, коментира Галя.

Сега прави сметките си така, че да успее да покрие на първо време цените на препаратите за растителна защита, торовете и водата, която ще ползва за напояване. В най-усилната част на сезона обаче смята, че вероятно пак ще се наложи да помоли близки и съседи за помощ и ще им се отплати с каквото може, както вече го е правила в началото.