Твърдата пшеница е популярна в Европа, но у нас все още у нас „прохожда“. Високите котировки на борсите провокираха интереса към нея. По полетата в Добруджа вече се появиха сортове твърда пшеница, които са представители на европейска селекция.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

В същото време българската наука от години работи в тази посока и има постижения. „Досега имаме създадени 5 сорта твърда пшеница. Пускахме ги постоянно в производство, за съжаление нямаше реакция от страна на зърнопроизводителите“, посочи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. 

През есента на 2021 г. почти не е имало заявки за семена от твърда пшеница. Добруджанският земеделски институт поддържа семепроизводство само на един сорт не заради вътрешния пазар, който не проявява интерес, а заради сключените договори с партньори от Турция, които я търсят, сеят и успешно реализират. Добруджанската селекция се отличава и с изключителна устойчивост на ниски температури, болести, полягане и оронване.

У нас твърда пшеница се отглежда в районите на Бургас и Чирпан, а в Добричка област – основно в крайморските общини Балчик, Каварна и Шабла. Оказва се, че дори тези фермери, които имат интерес към този тип зърно, посягат към европейска селекция. Много от проблемите при използването на семена твърда пшеница, идващи от средиземноморските държави, е неустойчивостта на студ. 

В същото време въпреки по-високите котировки, земеделските стопани се чувстват несигурни по отношение на реализацията на зърното. Именно заради това семенарските компании, които навлизат с твърда пшеница у нас, предлагат обратно изкупуване на реколтата. 

Прогнозите са за раздвижване в сегмента на твърдата пшеница. „Семепроизводството обаче изисква време и сигурност в потребление. Около 3-4 години произвеждахме посевен материал от твърда пшеница и накрая я продавахме като стокова продукция, а това е хубава и качествена пшеница“, посочи още проф. Киряков. 
Този тип зърно е едро, кехлибарено и със стъкловиден лом. То е особено подходящо за производство на паста и макаронени изделия, т.е. основно за пресовани зърнени храни.