Нараства подкрепата за идеята да се създаде Консултативен съвет по продоволствието към Министерството на земеделието и храните с участието на представители на земеделските организации, синдикати, експерти по хранителната верига, кризисни експерти, работодателските организации и социални партньори

Десислава Танева: Магазините нека се снабдяват от местни фермери

За създаване на Консултативен съвет се настоява в Отворено писмо на 11 браншови организации, отправено към законодателната и изпълнителната власт у нас, съобщиха за Агри.бг от Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Документът е изпратен до министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, парламентарната Комисия по земеделие и до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиера Марияна Николова.

В Отвореното писмо се апелира за конкретни ангажименти, които да осигурят лесен достъп на българските производители до хранителните вериги и се посочва нуждата от „зелен коридор” за българските стоки и суровини до големите търговски комплекси.

Попълването на държавния резерв със стоки от родни производители също е възможна и важна икономическа мярка.

Така производителите на плодове, зеленчуци, полски култури, млечни продукти, пчелен мед и пчелни изделия ще могат да участват във веригите, като в същото време ще осигурят храна и работни места, коментират земеделски стопани.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

В Отвореното писмо се настоява за по-прецизна подкрепа за бизнеса, за да се осигури целостта и сигурността на хранителната верига. 

Сектор „Земеделие”  трябва да се включи в списъка на отраслите, които имат право на компенсации при условия на извънредно положение.

За да се осигури необходимата работна ръка през активния селскостопански сезон, е възможно да се пренасочат работници от други сектори или да се наемат хора, загубили работата си.

Предвидената мярка 60:40 трябва да е приложима и за работещите в сектор земеделие. Браншовите организации изтъкват, че това е стимул за включване в пазара на труда, което ще облекчи социалната система. 

Тази мярка може да се окаже позитивна за дългосрочно решаване на проблемите с работната ръка и възстановяването на сектора в дългосрочен план, се посочва още в документа. 

В тази безпрецедентна ситуация на първо място стои здравето, безопасността и сигурността на работниците и служителите във всеки един етап от фермата до трапезата. Все повече са въпросите – икономически и социални, които трябва да намерят своите решения.

„В тази тежка обстановка е важно да се вземат умни решения, които ще гарантират не само доходите на всички, но и пазарната логика за времето след кризата”, се казва още в документа. 

Сред организациите, които са подписали Отвореното писмо, са Федерация на независимите синдикати от земеделието, Българска асоциация на малинопроизводителите, Български национален съюз на градинарите в България,  Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство” - КТ Подкрепа, Национален съюз на земеделските кооперации в България, Българска Асоциация Биопродукти.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Зелени коридори“ - ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Как да преживеете пандемията, ако сте зеленчукопроизводител

Фермерите продължават работа с едно наум