Нов тест за сетивата на българските земеделски стопани беше направен в последните две седмици. Изтъркули се екзотичната идея за продажбата на 700 000 дка от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева, при това срещу поименни компенсаторни бонове. Това е около 1/5 от всички земи, с които разполага държавата. 

С парите ще се кърпят дупки в бюджета. Ех, тези дупки! Даже първолаче може да сметне, че държавните ниви ще стигнат за 5 дупки в бюджета. А после… 
Но земеделските стопани скочиха срещу идеята, земята вече е дефицитна стока и вместо да се радват, че ще могат да си напазаруват ниви – те се възмущават.

Защо ли? Хората, които нямат хабер от душата и разбиранията на земеделеца, не са стискали в ръцете си буца пръст и не са усещали аромата на прясно изорана нива, няма как да разберат тези емоции. 

Това обаче е лиричната страна на темата. Здравомислещите са наясно, че продажбата на държавни земи ще остави хазната без постоянни доходи от наем, който във времето далеч ще надхвърли еднократния приход. 

По-опитните ще направят паралел с опосканите общински земи, които бяха продадени в последните 30 години, разбирай раздадени на близки и роднини, независимо коя политическа власт е управлявала в дадения момент. Паметливите може и да попитат каква е съдбата на училищните земи, които ученолюбиви българи са подарявали на школата, където са им отворили очите. Даже и за нивите на религиозните общности не е срамно да се знае малко повече. 

Много от тези земи вече са частни, никой от обществото не може да се възползва от общите блага, защото такива няма.

А по-модерният прочит на идеята е ясен, ще се активира пазарът на поименни компенсаторни бонове, някой ще продаде, друг ще поизгори, а този който е успял да понатрупа от тези активи – ще зачака. Рано или късно идеята пак ще се появи на хоризонта и нищо чудно да се реализира. Тогава ще спечелят хората, изкупили боновете, хората с много пари, фондовете, които и сега притежават огромна част от българските земи и дърпат конците на рентите, както и още много знайни и незнайни герои на нашето време. 

И поради свободния пазар на земи, не малка част ще бъдат собственост на чужденци. Естествено, че те няма да си вземат земята в багажа си и тя завинаги ще остане тук, но е нормално да очакват да си избият разходите от сделката с приходи, които трябва да платят родните фермери. 
Идеята за продажбата на ниви от Държавния поземлен фонд не е кьорфишек, това е тест за готовността на земеделската общност да защити интересите си.

Резултатите от експеримента тепърва предстои да видим. 

Не заспивайте зимен сън, хора, нищо че е студено навън, земята не е като пилешките бутчета и бананите, няма от къде да си я внесем.

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected] 

● ● ● 

Готвят нова помощ за фермерите

● ● ● 

През данъчни закони предлагат промени в предназначението на земеделските земи

● ● ● 

Вижте ставката за преходна национална помощ за овце и кози за Кампания 2023