Тихомълком, нейде из сайта на Народното събрание е сложено предложението между двете четения за промяна на Данъчния-осигурителен процесуален кодекс от депутата Дилян Добрев. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

И ако някой си мисли, че с тях ще се подобри данъчното дередже – жестоко се лъже. По стара и вече добре усвоена традиция, от един закон се „бърка“ в друг, като се игнорират по този начин и дискусиите по темата. В случай става дума за промени в Закона за опазване на земеделските земи в частта изграждане на фотоволтаични паркове. 

Предложението, което е направено веднага след първо гласуване на пакета от данъчни закони, приети на извънредно заседание на Правителството, предвижда да се върне старият режим и фотоволтаици да могат да се изграждат върху неполивни земеделски земи от седма до десета категория. Предходното изменение позволяваше енергийни паркове да се правят дори на пета категория земя. 

И дотук всичко е много хубаво, но има уловка - дава се законово основание на база, на което министърът на земеделието вече няма да отказва подписването на удостоверенията за промяна категорията на земята. Механизмът е „изчистен“ от излишни затруднения - подават се документите и след като бъде изготвен подробен устройствен план (ПУП) кандидатите стигат директно до министъра, а не отиват отново в Комисия по промяна на предназначение на земята. 

На практика промените вменяват законово задължение на министъра да издава удостоверение в 30 дневен срок, коментират за Агри.БГ запознати експерти.

През октомври, когато се разгоря скандалът с промените в Закона за опазване на земеделските земи, които позволяваха и най-плодородните земи да отиват за изграждане на енергийни паркове, министър Вътев каза, че от втората седмица на встъпването си в длъжност е отказал да подписва преписки за смяна на категорията на земи от 4 на 7 и от 5 на 8 категория. Тогава той уточни, че заварените преписки са били много. 

Но с предлаганите промени министърът няма как да не подписва тези документи. 
Тъй като важните изменения са „мушнати“ в един от данъчните закони, които трябва задължително да се приемат, за да бъде одобрен Бюджет 2024, те изобщо няма да минат през Земеделска комисия. 

По подобен начин бяха игнорирани депутатите от Комисията по земеделие при вземането на решение за отварянето на границите за неограничен внос на украински слънчоглед. Тогава документът се гледа в Икономическа комисия и по-късно беше приет от мнозинството в пленарна зала. 

Сега намерението е проектозакона да мине през комисиите по бюджет и финанси, по правни въпроси и по труда, социалната и демографската политика. За Комисията по земеделие отново не се говори, макар промените да засягат земеделската общност. 
Предложението на депутата Делян Добрев вече е вкарано в проекта на доклад за второ гласуване и може да се види на сайта на Парламента от всеки, който има търпението да се разрови в електронната бумащина или да го прочете ТУК. 

Новите предложения за изменение в Закона за опазване на земеделската земя бяха коментирани в социалните мрежи от Пламен Абровски, който на два пъти оглавява Комисията по земеделие в Парламента. Той алармира, че отново се отваря широко врата за промяната на предназначението на земеделската земя за обекти за производство на ВЕИ без да минава през Комисия по земеделие. 
И апелира този път браншовите организации да реагират навреме.