От началото на градозащитния сезон, който през тази година започна на 14 април са изстреляни 11 857 ракети, като са проведени 231 активни действия и са обработени 1037 градоопасни клетки. За това съобщи изпълнителният директор на  ИА „Борба с градушките“ инж. Валери Ценов в пловдивското село. Голям чардак.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

За същия период на миналата година активните действия са били 196, върху 791 градоопасни клетки и са изстреляни 10 189 ракети, уточняват от аграрното министерство. 

В четвъртък са използвани близо 300 ракети за предотвратяване на градушки в района на  Хасково, Стара Загора и Сливен, става ясно от думите на Ценов. Той уточнява, че една от водещите цели в дейността на агенцията е да се намали силата на градушката и при падането ѝ да е с минимални размери или разтопена. 

През активния сезон във всеки команден пункт в страната има между 5 и 7 дежурни специалисти, които вземат решение и управляват въздействието върху градоносните облаци, с цел защита на  земеделските площи. Агенцията има 11 регионални дирекции, а метеорологичната обстановка се наблюдава непрекъснато със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути. 

„При установяване на опасност от град се иска разрешение от Центъра за координиране и използване  на въздушното пространство и тогава се активира дадената регионална дирекция с нейните ракетни площадки“, разяснява специалистът. От момента на искането на разрешение до самата стрелба са нужни приблизително 20 минути. 

В цялата страна има 263 ракетни площадки, на които трябва да се поддържа наличност от най-малко 22 ракети.