Силна буря с градушка в нощта на 22 юли срещу 23 юли е унищожила и малкото останали праскови в градините край Сливен.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Засегнати са почти половината от трайните насаждения в региона. Градушката е паднала в овощните градини около селата Речица, Крушаре, Камен, Жельо войвода, ударено е и Чинтулово. Градушката е продължила край Карнобат. За това алармира Агри.БГ Коста Петров, производител на праскови от региона и член на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“. 

Някои от младите градини са ударени много жестоко и дръвчетата трудно ще оцелеят. Силно са пострадали и сливовите насаждения.

„Стискаме зъби и продължаваме, едва ли някой стопанин ще получи компенсация. Има хора, които са застраховали, но нямат очаквания“, коментира още Петров. 

Градушката е засегнала предимно компотни сортове праскови, които са с малко по-късен цъфтеж и са показали по-добро оцеляване през пролетта при големите студове по време на цъфтеж.

В нормална година от тях се прибират около 3 тона от декар, но сега тези, които оцеляха от едното бедствие, не успяха да се спасят от другото, става ясно от думите на Коста Петров. 

Само след дни - 27 юли ще се проведе традиционният празник на прасковата в село Гавраилово, на който производителите от Сливенско ще поставят проблемите си пред зам.-министър Александър Йоцев. 


„Искаме да коментираме със зам.-министъра, че държавата дава едни пари за застраховки, които компаниите получават като вид дарение“, каза още производителят. 

На празника ще бъде поставен въпросът да се създаде фонд за злополуки и аварии в земеделието.

„Имаме 33 млн.дка обработваеми земи. Предлагаме тези, които получаваме субсидии - житни, плодове и зеленчуци, без ливадите и пасищата, да заделяме малка сума от подпомагането си за нуждите на този фонд. От зърнено-житните култури вноската да е 1лв./дка, а на плодове и зеленчуци по 3 лв./дка, като събраната сума да се ползва в такива тежки случаи“, сподели част от предложението Петров. Идеята е държавата като добави известна сума, така че да има достатъчно средства. Ако през годината останат пари, да се прехвърлят в следващата. 

Коста Петров препоръчва управляващите да проучат опита и на други страни в Европа, за да се избере най-работещият механизъм. 

След тържественото откриването на празника, в Гавраилово ще се състои семинар на тема „Проблеми при измръзването на трайни насаждения и оптимизиране за растителна защита”, ще има също така дискусии и лекции за състоянието на овощарството в страна, проблемите и новите възможности пред младите фермери. Лектори ще бъдат специалисти от Института по овощарство в Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието.