Все по-строгите изисквания за употребата на хербициди повишават интереса към алтернативните методи за растителна защита. Сред тях попада плевенето с ток. Точно такива технологии можеха да бъдат видени на World Agri-Tech Innovation Summit, пише италианският сайт Agronotizie.

Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

Електрическите машини за плевене използват ток, който е достатъчно мощен, за да задейства електрохимични процеси, които разрушават клетъчните мембрани, унищожавайки плевелите. По време на World Agri-Tech Innovation Summit няколко стартъпа представиха своите разработки. Една от тях е RootWave - инструмент за борба с плевелите в лозя и овощни градини. Друг продукт - Crop.Zone, е разработен специално за екстензивни култури.

RootWave е британски стартъп, който има зад гърба си няколко различни разработки за контрол на плевелите както в открити полета, така и в лозя и овощни градини. Очаква се догодина той да пусне на пазара първите модели, предназначени за плевене край овошки. Разработката на RootWave се задвижва от електрически генератор, който изпраща електрически импулси към четири серии електроди, лежащи на земята.

Електродите са монтирани на разтегателни рамена, които могат да работят в системи с междуредово разстояние от 1,8 до 4 метра. Превозното средство трябва да се движи с около 5 километра в час, за да бъде премахването на плевелите ефективно. Що се отнася до безопасността на оборудването, Rootwave са патентовали високочестотна система, равна на 18 хиляди Hz. Тя гарантира високо ниво на безопасност.

Crop.Zone е друга алтернатива на глифозата. Стартъпът е германски и предлага система за електрическо плевене на екстензивни култури. Разработката се състои от три модула - генератор, класическа пръскачка и електроди, които се плъзгат по земят. Системата работи с мощност между 1600 и 5500 волта и с максимум 10 kW/75 на сантиметър.

Според производителите при работна ширина от 12 метра и работна скорост до 8 километра в час може да се постигне ефективност от 4-5 хектара на час.

Силен конкурент на пазара през следващите години ще бъде и машината за плевене с ток, наречена XPower, продукт на CNH Industrial. Тя е предназначена за лозя и овощни градини и работи с 6000 волта напрежение и 24 KW мощност.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: 6 агростартъпа, които оформят бъдещето на селското стопанство

FarmDroid - роботът, който плеви и сее почти без пари

Български робот ще бори плевелите по родните полета