Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) разработва специализиран робот за плевене на селскостопански култури, дело на младежи от България, съобщи пред Bloomberg TV Кристиян Михайлов, съосновател на асоциацията.

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

Изобретението предстои да бъде представено на 20 септември в София Тех Парк. В момента то е в напреднала фаза по отношение на NVP и се тества в лаборатория.

"Това е робот, който посредством изкуствен интелект следи какво се случва с плевелите и може да ги унищожи, минавайки по земната повърхност. Инкубаторът по роботика предоставя на този проект достъп до хардуер и лаборатории”, обяснява Михайлов.

Финансирането на българския агроробот идва от частни средства, както и от Инкубатора по роботика на ПАРА, който е финансирал младежите със сума между 1000 и 2000 лв., за да направят първоначалния концепт на робота. 

Представителят на асоциацията коментира още, че роботите могат да се използват в селското стопанство навсякъде - от дронове, които могат да правят карти на земите, през роботи, използвани в сферата на плевенето и торенето.

По думите му пред българската роботика има редица предизвикателства. Кристиян Михайлов сподели и очакванията си за голямата конференцията по роботика в Пекин, която ще събере над 300 гости от над 15 държави и региони. Роботите, които ще бъдат презентирани, са в области като медицински услуги, логистика, селско стопанство, архитектура, производство и минно дело.