Захранван само с енергия от фотоволтаични панели, датският автономен полеви робот FarmDroid прецизно сее и плеви цвекло, лук, рапица, зеле, маруля и билкови култури. По проект той трябва да представлява машина, чиито експлоатационни разходи са близки до нулата, пише Farmer.

Как работи първият в света роботизиран пчелар?

FarmDroid е с патентован дизайн и се появява на пазара преди две години след 10 години разработки. Днес той помага на фермери в Дания, Австрия, Швейцария и дори Скандинавия.

Управлението на робота е максимално опростено. Веднъж щом бъде програмиран, той запомня до сантиметър къде са засети семената. За да бъде прецизен, предварително се снабдява с карта. Благодарение на това, при плевене роботът не засяга културите и изрязва само ненужното.

Захранването на FarmDroid е самостоятелно. На практика консумира само енергията, която соларните му панели произвеждат. Ако има излишна, тя се съхранява в батерия. В натоварени сезони като ранна пролет или късна есен, FarmDroid може да бъде оборудван с допълнителни батерии.

Характерно за датския робот е, че той не може да работи непрекъснато. Може да го пуснете на нивата през нощта, но е важно да му бъде осигурена почивка от около три часа на ден.

FarmDroid се движи с максимална скорост 900 метра/час. Фермерът може да следи по всяко време работата му чрез специално създадено приложение. Същевременно вградени датчици в робота ще съобщят при промяна на условията на полето - например дъжд.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стопани ще могат да оправят напояването си с помощ от почти 120 млн. лв.

Очаква се финансова помощ за модернизация на стопанствата от близо 382 млн. лв.

Фамилна кравеферма показва предимствата на роботизираното доене