Дефицитът на земя не пречи на находчивите земеделци в Бангладеш да произвеждат качествена реколта. Проектът под названието „Изследване на отглеждането на зеленчуци и подправки, разширяване и популяризация на земеделието в плаващи градини“ вдъхновява фермерите в страната активно да внедряват тази практика, пише изданието dhakatribune.com. 

Времето и реколтата стават все по-непредсказуеми

Зеленчукопроизводството и отглеждането на подправки в плаващи градини, направени от стъбла на бамбук и хиацинт, стана популярно занимание за жителите на Тунгипара. 

Фермерите решиха да използват този метод на отглеждане, за да се преборят с проблем като заблатяването. В района често има наводнения, които превръщат обработваемите площи в негодни за земеделие. 

С помощта на консултанти от Бангладешкия селскостопански институт, хиляди фермери в момента отглеждат зеленчуци, като червен спанак, бамя, тиква и подправки. Те използват органични торове вместо синтетични и опазват реколтата без инсектициди. Сравнително ниската стойност на производство им позволява да произведат органични продукти с премиум качество. 

В наши дни отглеждаме зеленчуци, използвайки методите на нашите предци, разработени преди стотици години. Нововъведение са плаващи конструкции, с които се борим с природните стихии, казва земеделският производител Обони Бисвас. 

През последните две години научно-изследователският институт по земеделие е работил тясно с фермерите, за да се популяризира плаващото земеделие