Испания преживява най-големите наводнения в страната от 140 години насам. Природното бедствие отне живота на няколко души и унищожи над 300 000 ха земеделски земи и овощни култури, съобщава SadyOgrady, позовавайки се на информация на испанското правителство.  

Овощари определят 2019 г. като катастрофа

Най-големите загуби в селското стопанство са причинени от обилните дъждове и наводнения в провинция Аликанте, в източната част на страната. 

Между градовете Елче и Пилар де ла Хорадада зеленчуковите култури, лозята и градините с цитрусови дървета са напълно унищожени. 

Според предварителните анализи на екип от експерти, назначен от регионалното правителство на Мурсия, една от основните причини за наводнението е пренебрегването на почистването на канавки и отводнителни канали.

Както обясни министърът на развитието в правителството на Мурсия Хосе Рамон Диес де Ревенга, в близко бъдеще ще се извърши не само почистване на дренажни канали в региона, но и подмяна на много от техните елементи. 

"Някои от тях са остарели. Те са на над 80 години", - добави той.

Преди дни премиерът на автономната общност на Валенсия Симо Пуиг призова социалистическия кабинет на Санчес да стартира програма за помощ за общините, които са пострадали най-много по време на наводненията. От името на властите на своя регион той поиска помощ за пострадалите от наводнения и също се обърна към Брюксел за изготвяне на „План на Маршал“ за районите, повредени от стихията в Източна Испания.

"Това е най-добрият отговор, който в момента може да се даде на онези градове, които са претърпели изключително лоши икономически и социални последици", каза Симо Пуиг.