Русия очаква есента ще бъде топла с неголямо количество валежи, прогнозират специалисти от център „Фобос“, цитирани от портала „Российская газета“.

Засилва се рискът от пожари на полето и в градините

Като цяло септември се очаква да бъде по-топъл от обичайното. Ще има неголямо количество валежи. Средата на октомври също се очертава да бъде топла, макар и дъждовна.

През ноември климатическата зима ще дойде не на 10 ноември, а с две седмици закъснение. Месец декември ще бъде топъл. Изключение прави последната му декада.

Какво означава това за земеделските производители, никой не може да каже.

Прогнозирането на бъдещата реколта става все по-трудно през последните години и не се очертава промяна в положителна посока. Все по-малко експерти се нагърбват с дългосрочни прогнози. Все по-чести стават и корекциите за очакваните добиви.

Предизвикателствата на климатичните промени

През последните години опасните климатични явления в цял свят зачестиха в сравнение с 30 години по-рано. Много земеделски производители усещат промените на времето, в Русия обаче затоплянето на климата се осъществява по-бързо, отколкото в останалия свят.

Този процес е свързан и с плюсове - например, разширява се ареалът на отглеждане на културите. Минусите обаче са повече. Най-сериозният - понижаване на предсказуемостта на времето, пише изданието agroinvestor.ru.

В последно време в едва ли не всеки програмен или прогнозен документ, свързан с перспективите и резултатите от развитието на селското стопанство, сред факторите, влияещи на отрасъла, на първо място стоят климатичните условия.

Земеделските производители традиционно свързат слабата реколта с лошото време, а увеличаването на добивите се обяснява с късмет. През 2019 г. късмет имаха не всички: ако през пролетта експерти по зърнения пазар не изключваха, че производството на зърно може да бъде на ниво рекорда от 2017 г. и дори повече, то от края на май се зароиха по-ниски оценки. Експертите признаха, че са подценили влиянието на сухото време.

Към 17 август режимът на извънредна ситуация поради неблагоприятни за агросектора климатични условия бе задействан в 15 региона, а още няколко бяха готови да го въведат. При това, ако например в Бакширия извънредната ситуацията беше свързана със суша, то в съседна Удмуртия проблемът беше преовлажняването на почвата.

В европейската част на Русия юнската жега беше сменена от есенен хлад и дъждове, в Сибир дълго време се задържаха аномални за региона високи температури, а в Далечния изток поради непрекъснати валежи бяха регистрирани серия от наводнения, в това число под вода останаха засетите ниви.

Температурни рекорди през изминалите месеци бяха подобрени в ред европейски страни. Ако през 2016 г. горещото време в Европа бе свързано със сериозното влияние на Ел Ниньо, то през тази година такова влияние няма, отбелязва Световната метеорологическа организация. 

Летният хлад - признак за затоплянето на климата

Причината за необичайното време са наблюдаващите се в цял свят климатични промени. По думите на шефа на Росгидромет Максим Яковенко през последните 6-7 години всяка година се регистрират 2,5-3 пъти повече опасни явления спрямо предходните десетилетия. Така, ако през 1980-1990 г., са били наблюдавани по 100-150 опасни природни явления, които са оказвали влияние върху икономиката, то сега те са 450-500 на година. Тяхното число постоянно ще расте.

ООН в публикуван през август доклад за климата предупреди, че неговата промяна все повече ще влияе върху продоволствената сигурност в света и ще донесе дефицит на хранителни продукти поради влошените условия за зедемелския сектор. В частност, глобалното затопляне ще доведе до деградация на почвите в резултат на суша, наводнения и горски пожари. В момента плодородният слой на земята намалява 10-100 пъти по-бързо, отколкото се формира, сочат авторите на доклада.

пожари

В Русия затоплянето върви с ускорени темпове в сравнение със средните за цялото земно кълбо. През последните 4 десетилетия ръстът на средногодишната земна температура в световен план възлиза на 0,18°С за десет години. За Русия конкретно този показател е 0,47°С за десет години.

В арктическата зона на страната - например, в Таймир - 1,2 °С за 10 години. Такова повишаване на температурата води до деградация на горния слой на вечните ледове, а също така до по-интензивно топене на морските ледове в акваторията на руските арктически морета.

Повишаването на температурата спомага за разширяването на ареала на отглеждане на ред агрокултури. Това върви ръка за ръка с увеличаване на зоната на обитание и на някои земеделски вредители, отбелязват учените.

По статистика последните години на мястото на леките дъждове са дошли проливните, а това се отразява негативно върху растениевъдството.

Усложняват се някои тенденции в хидрологичния цикъл - засушливите области стават все по-сухи, а силните дъждове водят до наводнения. Климатичните аномалии стават причина за чести измръзвания на земеделските култури.

Всяка една промяна в климатичните условия се отразява върху селското стопанство и най-вече върху растениевъдството, подчертава Михаил Привезенцев, изпълнителен директор на Националния съюз на зърнопроизводителите в Русия.