Организацията на протестите е много мощна и хората ще видят колко са сме обединени. Абсолютно объркващо е за потребителя вниманието да се фокусира изцяло към зърнопроизводителите. Протестира целият бранш, включително животновъди, пчелари, плодове и зеленчуци, черупкови. Събира се целият сектор, понеже сме на едно и също положение, коментира Пенка Христова, която е в инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест на 18 септември.

Нивото падна много ниско. Терористи? Това ли заслужиха фермерите?

Тя припомни, че първи намерение за протест обявиха от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, последвани от Браншова камара "Плодове и зеленчуци". Чак след три дни заявка за протести подадоха и зърнопроизводителите.

„Животновъдството е изключително засегнато от драстично увеличения внос на сухи и сурови млека от трети страни. Млекопреработвателите отказват да изкупуват българско мляко или го правят на много ниски цени. Недоумяваме защо правителството се фокусира само върху зърнопроизводството. Мислим, че са слепи за целия сектор“, допълва Христова.

Тя апелира управляващите да не настройват обикновения гражданин към фермерите. Правителството им е предложило вносът от Украйна да продължи, като даде подпомагане на производителите, което да дотира разликата и да уравновеси цените и инфлацията. Но в същото време цената на потребителя да остане същата, а не да се понижи.

„Многократно сме заявявали на Министерството на земеделието, че сме съгласни да издържим 1-2 години на тези ниски изкупни цени с дотиране до себестойност и да бъдем солидарни с Украйна. Но само ако в магазините млякото стане 1 лв., а сиренето – 6-7 лв. за крайния потребител. Хайде да видим дали ще го направят“, пита реторично животновъдът. 

Относно опитите за противопоставяне на браншовете, Христова подчерта, че в момента зърнопроизводителите помагат, като продават директно на животновъдите зърно на достъпна цена. 

„Също така бихме искали да уверим потребителите в цялата страна, че със спирането на вноса от Украйна продуктите в магазина няма да поскъпнат. Доказателство за това е временното му спиране през пролетта. За съжаление, се трупат дивиденти и много големи печалби от определени хора. А българският потребител ще страда по същия начин, както страда и българският производител с тази разлика, че няма да знае какво слага на масата си“, опасява се Пенка Христова.