Фестивал на меда ще се проведе в Добрич от 20 до 28 март. Фестивалът, който се очертава като традиция за града, ще бъде открит от 11 часа, в пространството между кино Родина и р-т Добруджа. Пчелари от Варна, Русе, Враца, Разград, София, Пловдив и Добрич ще предлагат директно на клиентите своята продукция.

В първия фестивален ден ще се проведе от 14,00 часа кръгла маса за качеството и разнообразието на продуктите, европомощите и възможностите да се възползват от тях българските фермери, пчеларството и съвместяването му с растителнозащитни мероприятия, което има пряк ефект върху околната среда, биологичното разнообразие и качеството на произвежданите продукти, също борбата със заболявания по пчелите.

Зам.-председателят на Съюза на българските пчелари Янко Янков коментира, че един от проблемите в нашата страна е липсата на точна статистика, не се знаят нито точният брой на регистрираните пчелари (по последни данни техният брой през 2011 година е бил между 25 000 и 30 000 души), няма и точна картина на заболяванията по пчелите. Янков коментира, че за момента не е овладян проблемът с така наречения синдром на празният кошер. В някои части на страната има регистрирани случаи на мор на пчелни семейства между 30% и 40% и тези производители се нуждаят от подпомагане. Цената на едро на меда е 4,20 за килограм, на дребно – в зависимост от вида мед от 7 до 12 и малко повече лева.

В Добрич ще се проведе и изложението „Пчеломания” на Добрички панаир, което се провежда от 2004 година насам. То ще стартира на 21-ви март. В рамките на три дни в спортен комплекс „Простор” среща ще си дадат пчелари, производители на инвентар, препарати и консумативи и потребители.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!