Качествени фермерски продукти ще се предлагат на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир. Медиен партньор на събитието е Агри.БГ.

Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на овчи и козе продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Наред с това победителите в 7 категории в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален (иновативен) продукт, ще бъдат наградени с плакет и златен медал за вкус и качество.

Категориите са следните:
- фермерско овце сирене
- фермерско козе сирене
- фермерски кашкавал от овче мляко
- фермерски кашкавал от козе мляко
- оригинален продукт от овче мляко 
- оригинален продукт от козе мляко
- фермерско кисело мляко

 

“Натъртваме на фермерски, защото много често се сблъскваме с различни маркетингови похвати затова как индустриални фирми предлагат продукция под надслов "от нашата ферма", "фермерски продукт" и т.н. Основните участници в този конкурс обаче ще бъдат фермери, които работят изцяло само тяхно мляко; не купуват друго мляко; не използват подобен маркетингов похват. Общо 21 такива фермерски мандри от цялата страна ще вземат участие в събора.

Техните стопанства наброяват до 200-300 животни. Разбира се, имаме и фермери с повече животни, но те отново произвеждат самостоятелно продукцията си. Нямаме индустриални ферми”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и организатор на събитието на пресконференция за журналисти.

В конкурса може да участват всички фермери, участващи в изложението в специализираната млечна зона. Конкурсът ще е на 26 май от 15:30 до 16:30 часа. А водещ ще бъде зам.-главният редактор на Агри.БГ - Христина Василева.

“За първи път освен медал за вкус и качество, победителите ще получат и графичен знак - еталон, който ще имат право да поставят върху опаковката на своята продукция”, добави Караколев.

Продуктите ще бъдат оценявани от експертна комисия за плътност, структура, цвят, масленост и вкус.

В рамките на събора, своята продукция ще изложат животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе  сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

В дните на събора край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети.

Национален събор на овцевъдите се провежда на площ от 1300 квадратни метра, като в трите дни организаторите очакват над 250 000 души да посетят събитието.