Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски пристига в България на 21 май. Това съобщи за Агри.БГ председателят на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов. Поканата към еврокомисаря е отправена от министър Тахов на първото му заседание на Съвета на министрите по земеделие в Люксембург в края на месец април.

Срещата на г-н Войчеховски ще бъде с представители на български браншови организации от сектор "Земеделие". Ще обсъдим проблемите в аграрния сектор на национално и европейско ниво”, обясни Костадинов.

Визитата на Войчеховски е в края на мандата на този европейски парламент. През четирите години мандат като еврокомисар полският политик е имал не малко покани да посети страната ни и да се срещне с представителите на организациите от сектор „Земеделие”. 

Една от последните изяви на Войчеховски пред българска публика беше във видеообръщение по време на форумът AGRI SUMMIT 2024, който за пръв път се организира от екипите на Агри.БГ и Forbes България.

Важно е всички ние да започнем да осъзнаваме сериозните предизвикателства, пред които са изправени фермерите и земеделските общности в цяла Европа. Това са безпрецедентни времена и селскостопанският сектор, както и селските райони, са на ръба при справянето с тези различни трудности. Визирам последиците от военната агресия на Русия срещу Украйна, въздействието и изменението на климата година след година, високите разходи и тежестта, която поемат стопаните, включително в резултат на новите правила, които ние като политици и законодатели сме въвели", коментира Войчеховски.

На 9 юни са изборите за Европейски парламент. В България вотът ще бъде 2 в 1, защото на същата дата страната ни ще проведе и предсрочен парламентарен вот.