Пчелари от различни региони на страната се събраха днес, 11 октомври, на протест пред Министерството на земеделието и храните. Техните искания са за достойно подпомагане на сектора, качествен контрол на пазара и на употребата на ПРЗ, които вредят на пчелите.

Предложение: За сектор “Растениевъдство” да се даде de minimis за картофи, сливи, тютюн, лозя и десертно грозде

Събитието е обявено като организирано от сдружение "Български свободни пчелари“, но има и присъстващи, които заявяват, че не са членове на организацията. Притесненията са комплексни. Едни стопани на пчели акцентират върху особено трудния пазар и ниски цени, други – върху подмора на опрашителите и липсата на адекватна подкрепа от държавата. 

Искаме да бъдем приравнени с европейските пчелари”, казва дългогодишната пчеларка от Варненско Донка Арбалиева и обобщава исканията на пчеларския протест:

„Първо, настояваме да получаваме достоен de minimis. В Румъния например колегите получиха по 25 евро, а ние трета година нямаме такава помощ. Искаме някакво подпомагане за опрашването, защото без пчелата това е невъзможно. Също така искаме да се отворят държавните лаборатории, за да можем да правим анализ на меда за пестициди, и да безплатно за пчеларите, защото това е много скъпо изследване - над 1000 лв. Трето, да се ограничи вносът на мед от трети страни и да се работи в посока пазар на българския мед, който сега залежава по складовете вече втора година.”

По думите и в нейния район пчелари които вече втора година задържат по 10 тона мед и не могат да продадат продукцията си. Някои вече са оставили кошерите и са започнали работа другаде, защото идва зима и са им нужни приходи.

„Проблемите в сектора са много и от години. Продължава пръскането на поразия. На 6 юли имах уведомление в системата за известяване, че ще има пръскане, извършено по време на цъфтеж на слънчоглед. Всичката работна пчела бе на терен и така и не се върна от полето. Пчелите от година на година изчезват, споделя пчеларката.

Донка Арбалиева: Сега зазимяваме много слаби пчелни семейства поради причината, че пак има отрови, оттам проблемите започват и напролет регистрираме голяма смъртност. В тази нестихваща битка ние не получаваме подпомагане на време, когато са ни нужни средствата.

Според нея е показателен самият факт, че тя и много други нейни колеги, бенефициенти по мярка 6.3 от години не се развиват и нямат печалби.

„Това е показателно, че системата не е добре замислена. Ние искаме ефективни, дългосрочни политики, а не на парче”, казва на финал Донка Арбалиева. По информация на протестиращите тече среща между представители на протеста и на земеделското министерство.