Членовете на националното сдружение „Български свободни пчелари“ ще излязат на протест на 11 октомври, съобщи във Варна председателят на организацията Ясен Янев. Протестът ще се проведе пред Министерството на земеделието. 

Павел Стоименов: Нямаме нужда от нови машини, а от напояване


От думите на Янев стана ясно, че организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според него би следвало подкрепата да дойде чрез режима de minimis, предаде БТА. Трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност, уточни Янев. 

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира между 450 и 520 лева.

В момента пчеларите в Търговищко работят на загуба. „Пчеларите в страната стават все по-малко, мнозина фалираха, други се отказват, накрая държавата ще трябва да внася кошери от съседните страни, за да има пчели, които да опрашват насажденията“, коментира Ивайло Добрев, пчелар от Търговищка област.