Българските оранжерии вече вадят или съвсем скоро предстои да изкарат на пазара първата си реколта. На фона на продължаващите предизвикателства има и благоприятни фактори, които внасят лъч надежда за оранжерийната продукция тази година.

Искане за по-ранно изплащане на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци

Потърсихме известния производител с хидропонна оранжерия от село Мало Конаре Иван Кабуров. Първата му реколта от краставици в стопанството се развива чудесно и след около 10 дни ще бъде обрана. Оранжерията на Иван се отоплява с пелети. Той скоро е заредил нови количества, защото нощите все още са студени. „Дневните температури обаче бяха по-високи от средните за сезона, което се отразява добре на разходите за отопление”, споделя зеленчукопроизводителят.

За същото съобщава и браншовият представител Марин Генуров, член на УС на БАПОП.

„Колегите са заложили ранна реколта. В края на март - началото на април вече ще има български зеленчуци, а за Великден със сигурност. И сега има, но в ограничени количества. Асортиментът се поддържа нормално. За двата основни зеленчука (домати и краставици) в момента цените са добри, даже са на малко по-високо ниво от вносната стока. Крайната цена на български оранжерийни краставиции и домати е между 4 и 5 лв./кг.”, коментира Генуров.

Иван Кабуров пък отново акцентира, че българският оранжериен производител продължава да не е фактор за цените на пазара и не може да си позволи да чака цена, тъй като говорим за нетрайна продукция. Каквато е ситуацията пазарната, в нея се оперира. 

Основно важно, за да не продължава вносът да определя ситуацията, е проследяемостта от производителя до крайния потребител. Това ще даде превес на родното производство”, категоричен е земеделецът

Според последните оперативни данни на агроминистерството към средата март 2024 г. средните цени на едро на вносни домати и краставици са съответно с 19,6% и 29,9% под нивата отпреди една година. 

На финал Марин Генуров коментира и положението в сектора относно засягащите го политики и на фона на поредната сложна политическа обстановка в страната:

„Към този момент мисля, че нямаме сериозни притеснения. Всичко, което договорихме, почти се изпълни, очакваме една среща със сектора във връзка с политиките за него, но това явно ще стане факт, след като се изясни политическата ситуация. Иначе нещата са нормални, плащанията си вървят, единственото от което останахме неприятно изненадани, и то много сериозно, е отложеното с два месеца плащане по обвързана подкрепа в индикативния график за оранжерийните производители.”