За преразглеждане на индикативния график по отношение на срока за плащане на интервенциите за обвързаното спроизводството подпомагане на доходите за сектор „Плодове и зеленчуци“, настоява Българската аграрна камара (БАК) в писмо до изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” и министъра на земеделието. От бранша настояват срокът за плащане да бъде изтеглен за края на март 2024 г.

На първо четене: Само чрез търг ще се дават под наем земите от Държавния поземлен фонд

След публикуването на новия индикативен график различни представители на производствата в сектора алармираха пред Агри.БГ, че по-късното реализиране на най-сериозното им плащане предопределя провала на реколтата от плодове и зеленчуци за предстоящата кампания.

Закъснението от два месеца спрямо плащанията във всички предходни години, изправя производителите на плодове и зеленчуци пред сериозен проблем”, реагираха от Съюза на дунавските овощари, от където настояха сумите да бъдат преведени най-късно до 10 април.

Зеленчукопризводители с площи на открито, които залагат ранни сортове също споделиха притесненията си от преместването на срока, който традиционно е през март. 

„Сега текат активни мероприятия в тези стопанства, които са разходоемки, засяват се ранните полски култури. Много е стресиращ факта, че парите ще дойдат през май и голяма част от колегите може да не заложат в пълен обем новата реколта. В края на май вече се залага само късна продукция. А повечето производители разчитат на тези пари”, коментира зеленчукопроизводител.

И от оранжерийния сектор са неприятно изненадани от новите дати, още повече че там производство започва най-рано. „За нас тези срокове са твърде закъснели предвид спецификата на производството ни. Колегите, които са  заложили зимна реколта, тогава я приключват и залагат вече лятната продукция”, обясни пред Агри.БГ Марин Генуров, член на УС на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Ето и становището на БАК:

 

Както знаете, при производството на плодове и зеленчуци най-големите разходи са през месеците март и април - извършват се задължителните резитби, закупуване на семена и разсади, торове и препарати за растителна защита. Освен това, плащанията към овощарите и зеленчукопроизводителите винаги са били плащани през месец март - за Кампания 2021 на 11.03.2022 г, за кампания 2022 на 30.03.2023 г. 

Следвайки досегашната практика, очакванията и плановете на земеделските стопани бяха да получат плащанията по интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци за кампания 2023 през месец март.

Решението в  индикативния график за плащане до края на месец май по тези интервенции ще се отрази много сериозно на производството на плодове и зеленчуци, чието изражение ще бъде намаляване на планираните площи за зеленчукопроизводство и невъзможност за изпълнение на основните технологични изисквания при отглеждане на овощните видове, пише в текста на писмото, подписано от председателя Костадин Костадинов.

Браншът е единодушен в настояването за по-ранно изплащане на обвързаната подкрепа за „Плодове и зеленчуци”. Все още няма отговор от институциите. Агри.БГ следи темата.