За пореден път природозащитници от неправителствената организация „Зелени закони” настояват интервенцията „Пасторализъм” да бъде спряна. Иван Чалъков, овцевъд и председател на Съюза на българските животновъди (СБЖ) също изказа мнение по темата пред Агри.БГ.

Има ли саботаж срещу пасторализма?

Той самият качва своите стада в Пирин от години. Субсидиите по мярката за пасторализъм са компенсация за пропуснати ползи и за причинени загуби и вреди. От „Зелени закони“ цитират едни 350 лв./ха, а всъщност изплащането става на глава животно. 

„Заради мярката ние фермерите се стремим да спазваме правила и по този начин опазваме флората и фауната. Болшинството от нас се придвижваме с коне и си носим провизии. Спим на колиба без всякакви удобства. Следим съседа също да не нарушава правилата, за да не компрометираме мярката“, коментира Иван Чалъков. 

Той не отрича, че има и недобросъвестни стопани и пастири, чиито стада са безконтролно разпръснати и причиняват щети. Срещу тях може да се противодейства с по-силен контрол.

„Министерството на околната среда може да увеличи двойно и тройно заплатата на рейнджърите по време на пашуване в парка. Те са ги оставили да обикалят без пари и гориво. Ако целта им е запазване на природата, това ще стане чрез по-здрав контрол“, смята браншовият представител. 

Според него, ако се стигне до спиране на мярката, до един месец всичко ще бъде опустошено. Няма да има кой да спре фермерите да качват говедата и овцете горе, където е по-хладно и има паша.

„Апелирам хората от „Зелени закони“ да се свържат с нас и всеки да каже своята гледна точка. Може заедно да организираме семинар, за да обясним на животновъдите и пастирите какво се очаква от тях да правят и да не правят“, обяснява Чалъков. 

Според него еколозите не искат спиране на пашата в националните паркове, а спиране на самата мярка. Това буди у него съмнение, че целят да присвоят тези пари по някакъв друг начин през Министерство на околната среда и мярка 32 „Подобряване/поддържане на природозащитното състояние на тревни типове природни местообитания чрез екологосъобразно управление на пасищни и ливадни системи“.

„Ако спрат мярката пасторализъм, ще пишем до ЮНЕСКО за това, какво се случва в парковете. Ще ги извадят от там и ще им секнат финансовите потоци. За много неща можем да отворим очите на европейците. Ако парковете излязат до ЮНЕСКО, няма да има ограничения. Никой няма да може да спре фермерите да си качват животните в парка, защото те са прилежаща територия на общините. Природозащитниците не виждат, че ако няма мярка, няма да има никакъв контрол и ще бъде още по-зле“, категоричен е Иван Чалъков.