От няколко години екипът на „Зелени Закони" следи проблемите, които създава субсидирането на животновъдството в българските национални паркове по мярката „Пасторализъм“.

Има ли саботаж срещу пасторализма?

Тази субсидия бе предложена преди повече от 15 години като мярка за поддържане на откритите тревни площи, които на места бавно обрастват с храсти и дървета, в трите български национални парка „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“, които съвпадат и с едноименни зони от европейската природозащитна мрежа „Натура 2000“.

За съжаление практиката през последните два планови периода показа, че мярката не решава проблема с обрастването на отворените площи, но за сметка на това създава допълнителни проблеми, се казва в писмо до медиите от инициативата. 

"Създавайки сериозен финансов стимул за паша в националните паркове, субсидията привлича животновъди от цялата страна в тях. Може би основно заради допълнителната субсидия за паша в националните паркове броят на кравите в Централен Балкан се увеличава от 500 (през 2006 год.) на 8045 (през 2022 год.), а в Рила от 396 (през 2006 год.) на 8338 (през 2022 год.). 

От друга страна нормите на паша в парковете са правени преди десетилетия и не отчитат различните типове открити площи в тях и тяхната устойчивост и уязвимост на пашуване", смятат от "Зелени закони". 

На практика вече няма основания тази субсидия да бъде продължена, категорични са от инициативата.

"Това е констатирано и от разработваната от МОСВ Национална рамка за приоритетни действия (НРПД) за „Натура 2000“, която идентифицира нужда от паша и то само от овце само в няколко ограничени местообитания в националните паркове", пише в писмото.

Но веднъж започнало раздаването на пари, то не може да бъде спряно. И Министерството на земеделието, въпреки възраженията от научната общност, природозащитните НПО, МОСВ и Европейската комисия, предложи мярката да бъде продължена почти без изменения в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., като не отразява въобще направената обосновка и радикална промяна на мярката от НРПД, обосновават се от "Зелени закони". 

Междувременно през юли 2022 г. МОСВ след преглед на представената първа версия на Стратегическия план прецени, че има вероятност за значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. И изиска планът да бъде подложен на задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост.

Такива са възложени от Министерството на земеделието, изработени са от екип от експерти, определени съгласно екологичното законодателство и бяха публикувани за обществени консултации на интернет страницата на МОСВ, в което и ние се включихме. Междувременно стратегическия план бе актуализиран неколкократно, което забави окончателното становище на МОСВ по него, припомнят от организацията. 

"Но на 30.06.2023 год. в Държавен вестник бе публикувана Наредба № 10 от 27 юни 2023 г., с която се планира да се субсидира пасторализма в националните паркове в размер на около 350 лева на хектар годишно. Същият ден министърът на земеделието подписва заповед РД09-661/30.06.2023 год., с която се стартира кампанията за прием на заявления за подпомагане по субсидията „Пасторализъм“. Но съгласно отговор на министъра на околната среда на парламентарен въпрос от същата дата (30.06.2023 год.) не е финализирана гореспомената процедурата за екологична оценка на плана.
Така Министерството на земеделието стартира мярката пасторализъм и в новия планов период без обосновка за смисъла от нейното съществуване и в нарушение на два български закона (ЗБР и ЗООС) и на екологични директиви на Европейския съюз.
От „Зелени Закони" сезирахме компетентните европейски институции за проблема с жалбата. 
Разчитаме, че и МОСВ ще реагира адекватно и ще препоръча спирането на тази субсидия и се надяваме най-сетне и Министерството на земеделието да разбере, че такива субсидии и такъв подход на работа създават само проблеми за всички.", се казва в позицията на инициативата.