Много стопани приключиха заявлението си за директни плащания за Кампания 2023 в последния момент и то с грешки. Едни от тях са кандидатите по интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша“, или т.нар. пасторализъм.

Кампания 2023: Какви са недопустимите комбинации?

По думите на потърпевши животновъди Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е предоставило индивидуалните правни основания. Досега служителите на екоминистерството чертаеха кой къде ще бъде, а фермерите само потвърждаваха. Тази година обаче бяха пуснати общите правни основания за цяла Рила по местности.

„Трябваше да чертаем напосоки спрямо броя на животните, за които имаме разрешително за паша. Получаваха се застъпвания. В крайна сметка приключихме заявлението без фатални грешки благодарение на големите усилия на Министерство на земеделието и на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Те изчистиха грешките и успяхме да очертаем, но какво ще се случи с пасторализма е все още загадка за нас“, обяснява за Агри.БГ биологичният животновъд Благовеста Василева.

Нейният казус е още по-сериозен. В продължение на 15 години тя и съпругът й Николай качват животните през лятото горе на Белмекен. Тази година обаче тази местност е забранена за едри преживни животни. От това страдат и животновъди от околните села, където пашата е изключително оскъдна. Единственото спасение на тези хора е да ги качат горе на пасищата на Рила.

„Сега ни е дадено разрешително за други пасища, до които животните могат по-лесно да стигнат, ако ги разтоварим на асфалтовия път, прехвърлят връх Белмекен и минат на другия край, където са новите пасища. Това са само 2 км, за които ние поискахме разрешение за преминаване. Но, уви, не ни разрешиха“, споделя тъжния си опит Бети.

Вместо това техните животни трябва да бъдат извозени още 60 км до Костенец и след това да изминат още 25 км по чакълирани пътеки и туристически маршрути, които, между другото, са забранени за кравите. 

„Каква е логиката да водиш тези животни още 25 км?! Освен това не можеш да ги държиш на каишка като куче! Не знам как си го представят“, недоумява опитният животновъд.

С техния случай е запознат и един от зам.-министрите на околната среда, с който са разговаряли в кулоарите на Министерството на земеделието след проведена междуведомствена среща. На нея е било обсъждано и бъдещето на пасторализма, като Министерството на околната среда се обявява категорично против неговото подпомагане.

„Зам.-министърът прие в най-кратък срок да се заеме с нашия казус, защото сме в Параграф 22. Той обеща лично да се качи горе на Белмекен и да види проблемите – какво се твърди и какво действително се случва. Очакваме положително развитие на нашия казус. Дори и да не позволят пасторализмът да се прилага, нека поне ни разрешат да си качваме животните там“, призовава Бети от Дивата ферма.

На въпроса ни дали са кандидатствали по екосхемата за екстензивна паша, тъй като имат и тази възможност, и дали са попълвали новия електронен план за пашуване, фермерката отговори отрицателно. 

„Все още са много неясни критериите и начините за проверка. Решихме да не си създаваме цялото това главоболие. Нека видим колегите как ще се справят и за догодина ще мислим“, сподели за финал Бети.