Стопанската година приключва със слаби добиви, трудна реализация и проблеми с работната ръка. Това обобщение прави Иван Димов, който отглежда 2000 дка трайни насаждения със сливи, кайсии, череши и вишни край силистренското село Босна. 

Прилагането на Украинската помощ се удължава до 30 юни 2024 г.

„Не е нормално в район с над 30 000 дка овощни градини да няма преработвателни предприятия. Искаме да не се работи на парче, а да има дългосрочна перспектива и бъдеще за сектора. Иначе всичко ще приключи, тъй като проблемите с пазара и работната ръка стават все по-сериозни. Все по-трудно е“, посочва Иван Димов. 

Настоящата стопанска година красноречиво е онагледила това, за което говори овощарят. Продукцията е малко и въпреки това няма как да бъде реализирана, няма интерес. „Ами ако имахме нормални добиви, на кого щяхме да продадем продукцията? Това показва, че наистина трябва да се мисли в посока предприятия, да се търсят хора с възможности, инвеститори, които да възродят поминъка“, смята производителят.

Той припомня, че овощарството има сериозни традиции в Силистренска област и разказва за огромните градини, които по-късно са изоставени и изкоренени. „Това тук беше поминък – овощарството. Няма светлина в тунела, не съм черноглед, но това виждам. Просто трябват преработватели“, продължава още Иван Димов.

През това лято той отчита по-слаба реколта, дори нулева от някои насаждения. „Черешите например тотално пропаднаха от повратни студове. Слаба беше реколтата при сливите и кайсиите. Вишните долу-горе дадоха нещо, но тя по принцип вишната е по-непретенциозна. Като цяло обаче реколтата беше слаба. Въпреки това нещата с пазара са трудни. Реализирахме с цената на много компромиси като изчакване на плащания, разсрочки, но явно трябва да сме доволни, че и това го има“, разказва още за перипетиите в сектора овощарят.

При слабата реализация и ниските добиви все по-невъзможно става да се инвестира в овощните градини. Трудно е и при намирането на работници за кампанийното прибиране на плодовете.