„Оптимисти сме по отношение на работата ни с новия земеделски министър, тъй като е човек от бизнеса, който е доказал, че е оперативен в дейността си. Надяваме се да заеме с предизвикателствата и пред нашия бранш. Очаквам да имаме среща възможно най-скоро, за да му кажем за нашите проблеми“, сподели за Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз. 

Илия Проданов: Очакваме среща с министър Кирил Вътев

Една от основните теми, които ще бъдат поставени от производителите на плодове пред Кирил Вътев е проблемът с нерегламентирания пазар.

Димитричка Търпанова: „Докато е възможно разни хора с едно зелено картонче за 5 дка моркови, да продават целогодишно по пазарите и борсите продукция като земеделски производители без касови апарати и фактури - няма да има стабилизация на сектора.

В тази ситуация ще продължи спекулата и ще останат проблемите на нашите производители, става ясно от думите на Търпанова, която отглежда череши, кайсии и праскови в района на Тутракан. 

"Практиката със зеленото картонче дава възможност за реализация на нелегалния внос на плодове и зеленчуци", убедена е опитната овощарка. В момента производителите на кайсии изобщо не са оптимисти за реализацията и приходите. След последните априлски студове 80% от плодовете замръзнаха в Крайдунавска Добруджа, а на пазара вече се продават вносни кайсии на 1.60 лв./кг.

„Нашите производители, които имат под 100% пропаднали площи и няма да получат компенсация от държавата, не могат и с цените, които са сега на пазара да си покрият разходите. Това е най-голямата грижа на бранша“, казва тя. 

Търпанова настоява и за по-силен контрол на границата.