Студът в Добруджа на този етап не е необичаен и ниските температури няма да се отразят върху пшеницата. Това коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Борси: Зърното губи почва под краката си

Окончателното състояние на посевите със зърнено-житни култури ще може да се прецени след 10-15 дни, когато стане по-топло и снегът се разтопи окончателно.

Като цяло пшениците са добре и няма предизвикани от студовете измръзвания. Общо 1 млн. 200 хил. дка са площите в Добричка област.

„Дали растенията ще се справят със зимните условия, зависи от дълбочината на сеитбата. Знаете, че през есента условията бяха много тежки“, допълни още ученият. Според него температури от -6 до -10 градуса няма да се отразят отрицателно върху състоянието на пшеницата. „Притеснения може да има за тези площи, на които беше започнало разкаляването и беше тръгнала вегетацията.

Това се случи в топлите дни от Коледа но 10 януари“, уточни още проф. Киряков. 
Валежите през януари и първата половина на февруари донесоха дългоочакваната почвена влага.

И учени, и земеделски стопани са категорични, че през последните 3 години не е имало подобни количества валежи под формата на дъжд или сняг. Именно липсата на зимна влага се оказа решаваща през тежката 2020 г., когато сушата редуцира многократно добивите от основните полски култури. 

След затопляне на времето земеделските стопани могат да започнат с торенето на пшеничните посеви, съветва професорът.

Според него първото третиране трябва да е с ниски дози, поне една трета от планираните торови норми. Ученият обобщава, че земеделските стопани се опариха през предходните години, взеха си поука от грешките и сега ще бъдат внимателни с количествата азотни торове.