След необичайно топлото за сезона време през следващите 7 дни се очаква застудяване и рязка промяна във времето, съобщава агрометеорологът Дукена Жолева.

АГРОПРОГНОЗА

Високите температури през първото десетдневие на февруари, с максимални стойности до и над 20ºС, активизираха вегетацията на есенниците и някои трайни насаждения в полските райони на страната. 

Заради наднормените температури на места в Дунавската равнина част от зимуващите във фаза трети лист посеви с пшеница встъпиха във фаза братене. 

Някои ранноцъфтящи овощни видове – бадем, праскова кайсия, череша, избързаха и влязоха във фаза набъбване, а в крайните югозападни райони – и начало на разпукване на пъпките.

През следващите 7 дни обаче се прогнозират отрицателни средноденонощни температури под нормата. Те ще доведат до прекратяване на вегетацията при есенните посеви и ще задържат нежелателното, преждевременно развитие на овощните култури. 

В полските райони се очакват минимални температури до минус 10 – 12ºС, които ще бъдат над критичните за намиращите се във фаза трети лист и братене зимни житни култури. 

По-ниски отрицателни температури, от порядъка на минус 16 – 18ºС, се очакват в котловинните полета на Западна България. В условия без снежна покривка те ще бъдат опасни за есенниците, особено късно засетите.

До края на второто десетдневие на февруари се прогнозират ниски минимални температури, които ще поставят на сериозни изпитания и студоустойчивостта на излезлите от принудителен покой ранноцъфтящи овошки и на някои десертни сортове лози, при които в началото на месеца е регистрирано сокодвижение

Очакваното студено време с валежи от сняг ще ограничава провеждането на сезонните агротехнически мероприятия, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.