2020 г. повтори рекордните котировки на зърното от 2012 г. Какво накара пазарите да вървят нагоре – отговор на този въпрос дава Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса АД (ССБ), пред Bloomberg TV.

Борси: Зърното е колебливо в навечерието на руското мито

Той посочи два основни фактора. Първият е фактът, че потреблението изпреварва производството. При почти всички хранителни стоки, а оттам и пшеница, царевица и слънчоглед се наблюдава в пъти по-голям ръст на потреблението в сравнение с производството.

„Вторият фактор е чисто спекулативният. Доста инвестиционни фондове се насочиха към фючърсни операции и стоки. Като че ли ценните книжа и дори златото минаха на по-заден план. Но тези фючърсни сделки започват да помпат котировките на спот пазара“, обяснява шефът на ССБ. 

Васил Симов: „В момента спот цените са по-високи от фючърсните цени по отношение на мартенската пшеница и царевица“.

По думите му тези два фактора са водещи. Донякъде върху пазара влияе и стъписването от пандемията, тъй като несигурността кара инвеститорите да търсят нови полета за печалба.

Експортни такси за зърното от Русия след 15 февруари

Васил Симов е убеден, че при всички положения това мито ще намали предлагането на зърно по световните пазари. Но остава засиленото търсене, от което може да се очаква цените отново да тръгнат нагоре.

Очаквания за реколта 2021 г.

Всички земеделски производители очакват по-добра реколта. Изключение засега е само Южна Америка, където прогнозите са за по-слаби добиви спрямо година по-рано. 

„Лошото е, че при пшеницата не се влияем само от пазарните фактори, а и от чисто спекулативните фючърсни операции, които инвестиционните фондове правят с цел постигане на печалба“, обърна внимание Симов.

Васил Симов: „Слънчогледовото олио е най-поскъпналата стока за 2020 г. и тази тенденция не спира“.

Царевицата също не губи високи позиции

Експертът припомни, че царевицата е най-произвежданата зърнена култура в световен мащаб. Нейното производство надвишава това на пшеницата с 20-25%. Най-големият производител са САЩ, които формират и пазара. 

„Като правило царевицата е 5 – 10% по-евтина от пшеницата, но в края на 2020 г. и през първия месец на новата година цената на царевицата се стремеше да достигне тази на пшеницата. Има засилено търсене най-вече за фураж и за производството на спирт и заместители на захарта. Затова също се забелязва темп на по-високи цени“, обобщава директорът на ССБ.