Планът на Русия да контролира инфлацията на цените на храните като ограничи износа на зърно следва потенциално опасен път, проправен от конкурентния производител Аржентина, заплашвайки реализацията на ценни продажби на големи клиенти като Египет, твърдят търговци и анализатори, съобщава Ройтерс.

Спекулантите подгряват цените на зърното

На фона на най-високото ниво на цените на храните по света от 6 години насам и икономическата борба срещу последиците от пандемията от COVID-19, някои правителства вече предприеха действия да се справят с нарастващите цени на вътрешния пазар. Подобни стъпки понижават доставките за международните пазари, а последствията вече се забелязват при цените на зърното. Те достигнаха няколко годишни максимума.

Русия, най-големият износител на пшеница, ще облага износа от 15 февруари, първоначално прилагайки фиксирана тарифа преди да премине към система, базирана на формула, от 2 юни, което може да усложни работата на търговците по осигуряването на бъдещите продажби.

„Въвеждането на нов постоянен данък върху износа на зърно ще означава, че Русия е поела рязък завой спрямо Аржентина, страна, която в продължение на много години ограничава износа на селскостопански продукти под лозунга за защита на вътрешните потребители“, заяви Андрей Сизов от консултантската агенция за земеделие СовЭкон.

Аржентина, световният номер 3 износител на царевица и топ доставчик на соево брашно, неколкократно е налагала ограничения за износ, след като процъфтяващите доставки на соя и зърнени култури повишиха местните цени. Южноамериканската държава е в рецесия от 2018 г. и отчете инфлация от 36,1% през 2020 г.

Руското правителство има сериозни намерения да намали износа на пшеница и други зърнени култури, за да намали цените на вътрешния пазар, казва търговец, отбелязвайки, че потенциалните ползи от поддържането на ниски цени на дребно трябва да се преценят спрямо икономическите щети за износа.

Аржентина пое по този курс няколко пъти, но след това пострада от икономическите щети от загубения износ, допълва той.

Руска рулетка

Формулата, която престои да бъде въведена за калкулиране на облагането, ще затрудни определянето кога търговците се стремят да осигурят продажби, при положение, че доставката може да не се извърши в продължение на няколко седмици. Това пречи на търговците да калкулират цените, на които те могат да направят печеливша продажба, покривайки цената, която плащат на фермера и таксата за износ.

Това ще спре всички бъдещи продажби, казва друг търговец.

Египет, вторият по големина купувач на пшеница от Русия след Турция, купува посредством държавни търгове GASC, като доставките се реализират на по-късен етап.

Към днешна дата този механизъм е формулиран по начин, който не дава сигурност, ако спечелиш договор за доставка, каква такса ще се наложи да платиш и кога ще бъде доставено зърното, казва Дмитри Рилко от IKAR.

Така износителят или трябва да направи отстъпка на фермера, или да играе руска рулетка, допълва той. Рилко се надява властите и играчите на пазара да открият „разумен компромис“ преди системата да влезе в действие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борси: Зърното е колебливо в навечерието на руското мито

Оптимистични прогнози за рапицата в България и Румъния

Зърнопроизводители: Слънчогледът стигна 1100 лв./тон