Copa-Cogeca призова новата Комисия по земеделие на Европейския парламент (ЕП) да вземе под внимание резултатите от работата по Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. на напускащите депутати, реагирайки на резултатите от европейските избори. Това обяви генералният секретар на структурата Пека Песонен.

Как сюжетът в земеделието се променя след евроизборите?

„Земеделските стопани се нуждаят от дългосрочна перспектива и стабилна рамка, особено в настоящия напрегнат международен търговски климат”, категоричен е Песонен.

Според него пълното преразглеждане на настоящия проект ще създаде значителна несигурност и ще отложи прилагането на основните мерки, необходими за улесняване на прехода в земеделието, съобщи ОДЗ-Кюстендил.

Напускащата Комисия по земеделие гласува през април своите позиции по предложенията за ОСП след 2020 г. Copa-Cogeca приветства факта, че значителен брой новоизбрани членове на ЕП вече имат добре установени познания в областта на земеделието

Новоизбраната Комисия по земеделие  ще трябва внимателно да разгледа и процеса по излизането на Обединеното кралство.

„Brexit ще блокира окончателното приемане на бюджета на ЕС, а ние не можем да си представим гласуване за бъдещата ОСП без подходящ бюджет“, подчертава Песонен. 

„Противно на някои предложения, които биха искали да отдадат по-важна роля на ГД „Околна среда“ в ОСП, считаме, че ролята и отговорностите на ГД„ Земеделие и развитие на селските райони трябва да бъдат засилени. Това ще засили координацията на политиките на Европейския съюз, които засягат дейностите на европейските земеделски производители и земеделските кооперации”, изтъкна експертът.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg