От Лондон до родното село на дядо си. Това е пътят на Васил Морфов - успешен, щастлив, млад фермер. И сега го намираме на път, но от фирмения магазин в Бургас към месодайната говедовъдна ферма в странджанското село Бродилово. Тя е създадена по модел на прочутият американски фермер Джоел Салатин, прилага ротационна паша при идеалните условия по поречието на река Велека, а пасищата и животните са биосертифицирани. За клиентите Васко често е повече от личен лекар - той е личен фермер. Каква е рецептата му за успех, разказва самият той пред Агри.БГ.

Важните срокове през август

Много усилия вложихме, за да затворим цикъла на производство, споделя Васил. Целта на семейство Морфови е да гарантира на клиентите възможно най-добрата и здрава храна.

"Чрез пълният цикъл на отглеждане ние гарантираме, че тези животни се отглеждат само на пасищен принцип, хранят се само с трева, а зимата със сено и люцерна, които също са биосертифицирани и не са угоявани по никакъв начин. Ние не използваме фуражи - неестествени за животните храни", споделя младият животновъд.

По този начин фермата в Бродилово достига до потребителите с ясни изисквания за качество и печели доверието им.

Васил Морфов: Когато ти искаш да си малък, пасищен и био, ти трябва да се насочиш към таргетирани клиенти.

Продуктовата гама на фермата на Морфови включва от телешко, говеждо, свинско и пилешко месо в суров вид, както и сухи деликатеси и готови за консумация продукти. Специалистът в рецептите и контролът по качеството е бащата на Васко. Той е и инициаторът на идеята за фермата, а за Васко - вдъхновителят да се завърне у нас. Сега той се надява да предаде щафетата и не съжалява нито за миг за изборът, който е направил.

Вижте повече от историята на странджанската месодайна ферма във видеото. Очаквайте скоро още за животните на Васко в пасищата край Бродилово.