Поредният случай на невярно декларирани площи за директно подпомагане изправят управителка на две търговски дружества на подсъдимата скамейка, съобщават от Прокуратурата.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

На 20 май 2019 обвиняемата посещава Общинската служба по земеделие в Благоевград и подава заявление за подпомагане по няколко схеми и мерки. В него тя посочва един блок на земеделско стопанство с площ от 0,92 ха в района на кресненското село Влахи.

Няколко седмици по-късно обаче дамата се връща и в качеството си на управител на едното дружество редактира заявлението си. Освен че променя площта на първоначално указания блок, тя допълва още 59 блока в района на село Влахи и град Симитли. 

Декларира общо 143,1 ха, без да има правно основание за ползването им. За тях тарикатката цели да получи субсидия от 72 508,16 лв., но заради откритите несъответствия те не са изплатени.

По същия начин обвиняемата действа и от името на другата си фирма. Тя отново лъже относно ползване на 32 имота в района на селата Игралище, Махалата, Пастра и Рилски манастир. Нещо повече, голяма част от тях са извън допустимия за подпомагане слой. 

Ако и този път плановете й не са били осуетени, тя щяла да си прибере още 323 781,63 лв.