Баща и син земеделци в Благоевградско са обвинени в източване на близо сто хиляди лева субсидии, съобщават от Прокуратурата.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Обвиняемите, които са съответно на 72 и 47 г., се занимават активно със земеделска дейност и животновъдство от години. Ежегодно от 2008 г. насам те се възползват от подпомагане по различни програми, схеми и мерки.

Наред със собствената земя, която стопанисват, ползват и обработват, има и парцели на техни роднини, познати и наследници на съселяни. В периода 2015 – 2018 г. обаче синът като упълномощен от баща си декларира декари и на трети лица, без те да подозират за това.

За целта той подписва неистински договори за наем между собствениците и баща си. След това ги използва пред Общинската служба по земеделие в град Якоруда, когато е подавал заявлението си за директни плащания. 

„Наемодателите“, посочени в договорите, не само не знаят за тях, но и не са се съгласявали земята им да бъда обработвана. На техен гръб семейството тарикати се облагодетелстват с общо 73 431 лв. за три години.

Всичко върви по план, докато нещата не се объркват в началото на 2018 г. При заявяване за подпомагане на имоти в село Бел камен от друго лице, общинските служители откриват, че те вече се ползват като наети от бащата. Разбира се, самият собственик на земята е в неведение за това.

Въпреки това през месец май същата година обвиняемите подават заявлението си за подпомагане, като отново представят лъжливи данни. Посочените договори за наем, които реално не са сключвани, им захранват сметката с още 20 191,78 лв.