Цените на пшеницата паднаха през миналата седмица под 200 евро/т за първи път от юли 2021 г.

Четете още: В България няма да се оставя земеделска земя под угар през 2024 г.

 

Царевицата също поевтиня рязко. Причината е, че все още има огромната конкуренция от Черно море - от Русия и Украйна. 

След като цената на френската пшеница се изравни с цената на руската пшеница, тя отново започва да пада, отбелязват анализаторите на agritel. Низходящата спирала на пазара на пшеница продължава, твърдят анализатори. 

Това се подхранва от силния натиск върху продажбите от фондове и големи оставащи запаси в Европа и Черно море, както и от купувачите, които отлагат покупките си възможно най-дълго, отбелязват анализаторите на Agritel. 

Царевицата следва същия път и приключи юни 2024 г. със спад от -2 евро/т до 173,75 евро/т, най-ниската цена от октомври 2020 г. 

Египет закупи 120 000 тона украинска пшеница и 60 000 тона румънска пшеница на цена от 255 долара/т, съобщава Agritel. Руската и френската пшеница, които също се предлагаха, очевидно са твърде скъпи. 

Въпреки геополитическите вълнения в Черно море, доставките на пшеница от Украйна и Русия продължават да доминират световния пазар и предполагат само ограничено увеличение на цените на пшеницата в световен мащаб . Двете страни държат 31% от световните запаси от пшеница за износ. 

През миналата седмица на Софийска стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остана спокойна с леко понижение при отделните контракти. Котировките "продава" за големи количества от хлебна пшеница са на 431 лв./т, незабавна доставка (DAP), купувачите предлагат 300 лв./т.

Фуражна пшеница се предлага на 360 лв./т, царевица - от 320 до 350 лв./т от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са на 850 лв./т.