Застудяването и валежите не би следвало да повлияят много на зърното при нас, тъй като ние още страдаме от дефицит на влага, стига обаче да не продължат и през следващите дни, което би забавило жътвата. Така обясни ситуацията в Бургаско зърнопроизводителят и председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ Илия Проданов  пред Агри.БГ.

Потоп унищожи насаждения в Каварненско

По негови думи в района снощи са паднали валежи от около 15 литра, които са били и единствените с някакво стопанско значение досега. „Посевите са в добро състояние. Хубаво е обаче да спира да вали, за да почваме да жънем. Ечемикът е готов, два дни слънце и влизаме, чакаме времето. Пшениците също са почти готови, искат слънце, хладното време ги забавя в момента, информира още Проданов и подчерта:

Надяваме се тези метеорологични условия да приключат с тази седмица, защото после наистина биха се получили почернявания, а качеството и добивът ще падне. Най-важното за нас сега е да можем да ожънем“ 

За разлика от Бургаско в други райони на страната дъждовете и студът вече крият сериозен риск

Сигнали за сериозни наводнения пристигнаха от Североизточна България. По данни на производители ечемикът е полегнал на много места в страната заради дъждовете. В някои зърнопроизводствени области на страната днес е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури. Това са Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Според синоптиците валежите там ще стигнат до и над 50 мм. По Черноморието ще духа и силен северозападен вятър.

В жълто за същите явления остават оцветени областите: Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол. Там се прогнозират валежи от 20-30 мм. Остава и опасността от градушки. За утрешния 17 юни картата на страната по данни на Националния институт по метеорология и хидрология е оцветена изцяло в зелено. Валежите обаче ще продължат.

В началото на следващата седмица се очаква значително подобряване на метеорологичната обстановка. Стартът на астрономическото лято ще донесе температури до и над 30 градуса, а валежите постепенно ще спрат, прогнозират синоптиците. До началото на обявената от Националната асоциация на зърнопроизводителите жътвена кампания за тази година  - 1 юли, се очаква времето вече да е жътварско.