Ако епидемията от коронавирус продължи и догодина, ще се наложи допълнително подпомагане на земеделците, за да посрещнат разходите, направени за превенция на заболяването в стопанствата. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), пред Агри.БГ в свой коментар по повод новата мярка COVID-19.

Подмярка Covid-1: Готови са новите прогнозни ставки

При евентуално развитие на този сценарий помощта ще трябва да се разгледа по браншове, като не всички от сектор "Плодове" следва да се слагат под един знаменател, смята Петков. Беритбеният период е този, в който струпването на хора е най-голямо и мерките за безопасност са най-засилени. Брането при череши или праскови е в рамките на 25-30 дена, а при малините - 90 дена, поясни той.

"Като се вземе предвид, че са ни необходими по двама човека на декар, това означава 180 човекодни. За тези 180 човекодни, ако ние използваме най-елементарното средство за защита - маска, и тя е по 1 лев, значи имаме 180 лв./дка само за осигуряване на маски", изчислява Петков.

Вторият голям разход е транспортът, защото сега той се прави в намален състав. Третият фактор е увеличеният брой средства за дезинфекция. По тези причини подкрепата по новата мярка не покрива в голяма степен направените разходи, твърди малинопроизводителят.

"Но все пак и на това сме доволни. Всяка една помощ в този момент е добре дошла", смята Петков.

Първоначалната, предложена от Министерството на земеделието, ставка на декар е по-справедлива е нвговото мнение. Но поради намесата на ЕК се наложи тя да бъде променена по тип стопанство. Така например "ножицата", която се разтваря между групата до 100 дка и над 100 дка, е доста голяма и на практика, ако се вземат долните и горните нива, едните ще вземат 40 лв./дка, а другите - 80 лв./дка, обясни той.

"Нашите очаквания са, че по тази мярка ще бъде платено по най-бързия начин, за да може да се компенсират разходите за превенция и борба с вируса, защото ние вече ги правим и ще продължим. Някои колеги виждат в тази мярка компенсация за по-ниски добиви, което не е така", каза още Петков.

Според последния, вероятно окончателен вариант на ставките по мярка COVID-19, подпомагането в сектор "Плодове" ще бъде в следните размери според типа стопанство:

  • до 1,5 ха – 750 лв.
  • над 1,5 ха до 5 ха – 1 700 лв.
  • над 5 ха до 10 ха – 4 000 лв.
  • над 10 ха до 20 ха – 8 000 лв.
  • над 20 ха до 30 ха – 12 000 лв.
  • над 30 ха – 13 500 лв.